Sandviken
 

Optiker i Sandviken

På vården.se kan du jämföra 1 Optiker i Sandviken. Boka tid på den mottagning som passar dina behov bäst Läs mer.
9 mottagningar i närheten av Sandviken
 
Synsam Sandviken
Synsam Valbo
Synsam Falun
Synsam Hedemora
Synsam Tierp
3.6 (2)
3.6 (2)

Vill du komma i kontakt med mottagningen?

Vad har optiker i Sandviken för snittbetyg?

I nuläget finns det inga omdömen på optiker i Sandviken. Lämna gärna ett omdöme om just din optiker i Sandviken så att fler patienter kan hitta rätt vård!

Vilken optiker är bäst i Sandviken?

Eftersom det inte finns några omdömen på optiker i Sandviken idag så är det svårt att säga vilken som är bäst. Du kan till exempel jämföra öppettider eller adress, för att se vilken optiker som passar bäst för just dig.

Vilka optiker i Sandviken har öppet på kvällar och helger?

Idag finns det inga optiker i Sandviken som har öppet på kvällar eller helger. Om du vill nå en optiker på kvällen eller på helgen kan du prova att utöka din sökning på Vården.se.

Vad gör en optiker?

En optiker är specialist på synen och ögats förändringar, och kan undersöka och korrigera synfel. Optikern är den första du ska uppsöka om du märker att din syn blivit sämre eller på något sätt förändrats.

Vad kan en optiker hjälpa till med?

Hos en optiker kan du få hjälp med att göra en synundersökning för att ta reda på om du har ett synfel. Optikern kan också hjälpa dig att prova ut glasögon eller kontaktlinser, samt skriva synintyg för till exempel körkort. 

Det finns många olika synfel, och en optiker kan undersöka om du till exempel besväras av

Under ett besök hos optikern får du göra en synundersökning, där optikern testar hur bra din syn är på olika avstånd. Sedan får du tillsammans med optikern testa olika glas, för att se hur ditt synfel bäst kan korrigeras. Därefter väljer ni tillsammans ut det de glasögon eller kontaktlinser som passar dig bäst. Vid misstanke om ögonsjukdom kan optikern skriva remiss till en ögonläkare, som kan ställa diagnos och ge dig den behandling du behöver. Det kan till exempel gälla misstanke om sjukdomar som

  • grå starr (katarakt)
  • grön starr (glaukom)
  • förändring i gula fläcken (makuladegeneration)
  • ögonlocksinflammation (blefarit)
  • diabetesretinopati.

Vad har en optiker för utbildning?

För att bli optiker studerar man en 3-årig högskoleutbildning (180 hp) inom fältet. Optiker är en skyddad titel, vilket betyder att den är legitimerad av Socialstyrelsen. En sådan legitimation fungerar som en garanti för att personen är utbildad och kan utföra yrket på ett säkert sätt.

Skillnad mellan optiker och ögonläkare

Skillnaden mellan en optiker och en ögonläkare är att en optiker jobbar med synfel, medan en ögonläkare är specialist på ögonsjukdomar. Ögonläkaren har, till skillnad från optikern, en läkarlegitimation och kan därför ställa diagnos på ögonsjukdomar. En optiker kan däremot skilja på ett sjukt och ett friskt öga.

Vad kostar det att gå till en optiker?

Priset för synundersökning hos en optiker varierar. Vissa optiker erbjuder gratis synundersökningar, men hos de flesta får du räkna med en kostnad på någonstans mellan 200 och 500 kronor. Optiker är inte anslutna till den regionsfinansierade vården och du får därför själv betala hela kostnaden för din undersökning och eventuella synhjälpmedel som du behöver skaffa.

Hur ofta ska man gå till en optiker?

Hur ofta man behöver besöka optikern är individuellt, men det är bra att kontrollera sin syn regelbundet. Många optiker rekommenderar att man gör en synundersökning minst vartannat år, även om man inte upplever några problem med ögonen. Du bör göra tätare besök när du blir äldre, eller om du fått individuella rekommendationer av din optiker. Om du märker att din syn har förändrats eller försämrats är det första steget att uppsöka optikern, för att få hjälp att utreda och korrigera problemet. Synfel hos barn under 8 år ska undersökas direkt av en ögonläkare.