Akupunktur i Täby

Här på vården.se kan du hitta flera mottagningar i Täby som erbjuder Akupunktur. Få mer information och boka tid redan idag! Läs mer.
457 mottagningar i närheten av Täby
 
Naprapatlandslaget Täby

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Vallentuna

795 kr 
JA Naprapat

fr. 650 kr
Naprapatlandslaget Stockholm Arenastaden

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Vallentuna Padel

795 kr 
Inga lediga tider den närmaste månaden
Naprapatlandslaget Sundbyberg

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Lidingö

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Östermalm

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Odenplan

795 kr 
Citynaprapaterna

780 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Stureplan

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Hötorget

795 kr 
Rehabkliniken
4.9 (33)
Naprapatlandslaget Stockholm Bromma

795 kr 
Naprapat Doktorerna, City

690 kr
Roslagskliniken
4.9 (6)

fr. 450 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Hornstull

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Södermalm

795 kr 
Naprapatlandslaget Stockholm Liljeholmen

795 kr 
Täby Centrum Fysioterapi - Renée Mauritzon

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Roslags Näsby Sjukgymnastik - Torbjörn Sjödin, Täby

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Friska Tag Fysio
4.9 (34)

Naprapatgruppen Täby Centrum

820 kr
Täby Rehab Center - Annika Hugo, Täby

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Josephine de Verdier, Täby

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Anna Edström, Täby

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Helena Ljunggren

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Helena Käll

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Nicklas Rudman

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Täby Rehab Center - Louise Lindroos von Bergen

Vill du komma i kontakt med mottagningen?

För flera tusen år sedan började metoden att användas i Kina för att lindra olika smärttillstånd och sjukdomar. Man använde nålar tillverkade av ben eller sten som stacks genom huden på specifika ställen på kroppen.

På 1600-talet kom akupunkturen till Europa men först 1984 godkände Socialstyrelsen i Sverige akupunktur som behandlingsmetod vid vissa smärttillstånd.

Hur går en akupunkturbehandling till?

Terapeuten sticker tunna sterila engångsnålar genom huden på förutbestämda punkter med en vridande rörelsen. Nålen är 0,2 till 0,4 mm i diameter och kan vara en till 10 cm lång. Hur djupt nålen placeras varierar mellan ungefär 0,5 till 2,5 cm. Punkten kan ligga nära eller långt ifrån det område som man sökt akupunkturbehandlingen för, det är till exempel inte säkert att nålarna sätts i huvudet även om det är huvudvärk som är problemet. Syftet är att nålarna ska stimulera olika nervtrådar, detta brukar kännas som ilande, utstrålande, domnande, tryck- eller tyngdkänsla. Det ska inte göra ont. Nålarna får sedan sitta kvar från några sekunder upp till 20 minuter. För att förstärka effekten kan akupunkturterapeuten snurra på nålarna, dra dem lite upp och ner eller ansluta pulserande svagström till nålen.

Den lokala effekten uppstår på grund av att blodcirkulationen ökar i det området nålen sitter vilket gör att svullnaden minskar, spända och ömma muskler slappnar av och smärtan avtar. På central nivå frisätts kroppens egna morfinlikande ämnen, endorfiner som har en smärtlindrande effekt. Hjärnan stimuleras också att frisätta stämningshöjande ämnen vilket kan ge en känsla av välbefinnande och lugn.

Hur lång är en akupunkturbehandling?

En behandling är ungefär 30 till 90 minuter lång och man kan få en till tre behandlingar i veckan, beroende på hur man svarar på behandlingen och vad som behandlas. Hur många behandlingar som behövs är individuellt men mellan åtta och 20 behandlingar är vanligt. Innan behandlingen påbörjas får man svara på några frågor, bland annat om man har några smittsamma blodsjukdomar, lätt för att svimma, pacemaker eller om man äter blodförtunnande mediciner.

Biverkningar och risker med akupunkter

Många känner sig trötta efter en akupunkturbehandling. Man kan känna sig yr och illamående och vissa svettas mycket eller får diarré. Dessa besvär är ofarliga och går över av sig självt. Ibland kan smärtan vara värre någon dag efter behandlingen. Det betyder bara att behandlingen haft effekt men vid nästa akupunkturtillfälle får man en försiktigare behandling. Små blåmärken kan uppstå vid insticksställena.

Går man till en seriös terapeut som är välutbildad är riskerna med akupunktur små. Att arbeta i en ren miljö med sterila engångsnålar är en förutsättning för att undvika infektion. Om nålarna sticks in för långt finns det risk att blodkärl och nerver skadas eller att nålspetsen sticker hål på till exempel lung- eller hjärtsäcken. Detta är en mycket allvarlig men ovanlig komplikation.

Vem får ge akupunktur?

Legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal som genomgått utbildning inom akupunktur får använda sig av denna terapiform. Det gäller till exempel läkare, tandläkare, kiropraktorer, naprapater, sjuksköterskor, barnmorskor och sjukgymnaster. Utövare som inte är legitimerad vårdpersonal får också ge akupunktur, dessa utövare har ofta en mer traditionell kinesisk inställning till akupunktur och står inte under socialstyrelsens tillsyn. Därför kan utbildningens längd och kvalité variera. Cancer, epilepsi, diabetes, smittsamma infektionssjukdomar och barn under åtta år får enligt svenska lag inte behandlas av icke legitimerad sjukvårdspersonal. I Sverige används akupunkturbehandling främst för smärttillstånd, illamående och stressrelaterade besvär.