Hitta vård

Abort

Varje år blir tusentals kvinnor gravida i Sverige, och i vissa fall väljer man att avsluta graviditeten. Det kallas då abort. Det är den som är gravid som avgör om man vill genomgå en graviditet eller inte. I den här guiden har vi sammanställt allt du behöver veta om du är gravid och funderar på att göra abort. 

abort

Vill du få hjälp med abort? 

Du kan boka en tid för rådgivning eller undersökning hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Hitta abortmottagning

Hitta gynekolog

Sammanfattning

OmEn abort innebär att man avbryter en graviditet. 
MetodAbort kan genomföras med hjälp av läkemedel eller genom en liten operation.
KostnadAtt genomför en abort är gratis, man får dock betala för läkarbesöket.
FördelarEn fördel med abort är att den gravida själv får avgöra om hon ska fortsätta sin graviditet eller ej.
NackdelarNackdelen med abort är att det ibland kan uppstå komplikationer, och att det kan påverka det psykiska måendet.
VårdgivareAbortmottagningar och gynekologiska mottagningar utför aborter och där kan man även få abortrådgivning.

Vad innebär abort?

Abort betyder att man väljer att avbryta en pågående graviditet. I Sverige har du fri vilja att avsluta en graviditet fram tills vecka 18, eller till slutet av vecka 21 med Socialstyrelsens tillåtelse.

Det finns olika anledningar till att man väljer att avsluta en graviditet, och det är ingen orsak som är mer rätt än någon annan. För vissa handlar det om att graviditeten inte var planerad, och för andra kan det till exempel handla om att det finns risker för dig som gravid eller för fostret som gör att man inte vill fortsätta vara gravid.

När är abortgränsen?

Även om vi har fri abort i Sverige kan man endast avbryta en graviditet fram tills en viss tidsperiod. En abort kan göras fram tills det att graviditetsvecka 22 har påbörjats. Efter vecka 18 behöver du dock ett särskilt tillstånd från Socialstyrelsen.

Påverkar abort mina chanser att bli gravid i framtiden? 

Nej, att genomgå en abort påverkar inte möjligheten att bli gravid längre fram.

Det finns stöd att få om du väljer att genomgå en abort

Om du väljer att avsluta en graviditet kan man ibland behöva stöd. Oavsett vad du har för anledning kan det uppstå tankar och känslor som du kan behöva prata om. För vissa räcker det att prata med en familjemedlem, partner eller god vän om vad man går igenom. Men det finns även samtalsstöd att få genom den mottagning som du gör en eventuell abort på.

Det är viktigt med återhämtning efter att man gjort en abort, både fysiskt och psykiskt.

Så går en abort till

Innan en abort

Det kan vara skönt att ha någon att prata med om du fått reda på att du är gravid, och känner dig osäker eller orolig. Om du har tankar kring abort, eller är i behov av stöd och rådgivning, kan du få samtalsstöd på en abortmottagning eller barnmorskemottagning. Där pratar ni igenom hur en abort går till, och du får dela med dig av dina tankar. 

Om du väljer att genomföra en abort får du börja med att träffa en läkare för undersökning, och ni avgör vilken metod som är bäst i din situation.

Medicinsk abort

Det finns två huvudsakliga metoder som används när man genomför en abort. Den vanligaste är en så kallad medicinsk abort. Det innebär att du får läkemedel av vårdmottagningen som hjälper till att avsluta graviditeten. Du får den första dosen på abortmottagningen, och sedan får du åka hem. Det är vanligt att blöda lite grann, men det är inget farligt. Dagen efter får du återvända till mottagningen, och då får du ett läkemedel som startar sammandragningar i livmodern. 

Därefter får du stanna på mottagningen i några timmar. Det kommer att komma en blödning från slidan med klumpar i, och graviditeten avbryts. Många får ont, men det finns smärtlindring att få.

Den andra omgången med tabletter går att utföra hemma, men det kan vara bra att ha någon hemma som finns där för dig. Det är vanligt att blöda efter en medicinsk abort, ofta upp till två veckor. Mängden blod är ungefär som vid mens, men det är bra att hålla kolla på att blödningen avtar med tiden. 

Kirurgisk abort

Den andra metoden för abort heter kirurgisk abort. Den används vanligtvis mellan vecka 7 och 13. Kirurgisk abort innebär att du genomgår en mindre operation för att avsluta graviditeten. Om aborten utförs senare än vecka 13 är det alltid en medicinsk abort som genomförs. 

Sen abort 

Om du vill göra en abort efter vecka 13 görs den på medicinsk väg, och processen tar då lite längre tid. Vid en sen abort behöver läkaren ibland avsluta med att skrapa på din livmoder, då det kan finnas kvar rester av moderkakan. 

Vad händer med kroppen efter en abort?

När aborten är slutförd är du inte längre gravid. Det finns vissa saker som kan vara bra att känna till efter man genomgått en abort. Det är till exempel vanligt att man blöder under en tid efter en avslutad abort. Det är normalt och man blöder i regel mindre efter en kirurgisk abort än efter en medicinsk.

Om du skulle uppleva att du blöder länge (över två veckor), mer än vanligt eller om blödningarna inte minskar i mängd, bör du kontakta sjukvården. Du bör även kontakta sjukvården om du har väldigt ont eller hög feber dagarna efter aborten.

Det är också bra att känna till att det kan dröja innan du får tillbaka din mens efter en abort. Det betyder inte att du fortfarande är gravid, utan det är kroppen som återhämtar sig. Mensen brukar komma tillbaka efter en tid, vanligen efter cirka fyra till sex veckor. 

Förebygg risken för infektion

I vissa fall kan man få en infektion i livmodern efter man genomgått en abort, men det är mycket ovanligt. För att minimera risken är det bra att vänta med att ha vaginalt sex, samt undvika att använda tampong och menskopp så länge du blöder eller har bruna flytningar. Du bör också undvika att bada under tiden du blöder.

Du kan få stöd efter du genomgått en abort

Oavsett din anledning till abort, kan det uppstå tankar och känslor som du kan behöva prata om. Om du är i behov av stöd kan du prata med den mottagning som du gjorde aborten på, så hjälper dem dig.

Hur mycket kostar det att göra en abort?

Att genomföra en abort är gratis i Sverige, men du får betala den vanliga patientavgiften för själva läkarbesöket. Patientavgiften varierar något mellan olika regioner, men den ligger vanligtvis på cirka 250 kr. Är man under 18 är det gratis på flera platser i Sverige.

Fördelar med att göra abort

  • En graviditet kan i vissa fall innebära förhöjda risker för den gravida och fostret, och att göra en abort kan då innebära att man undviker livshotande tillstånd eller skador. 
  • För de som har blivit gravida utan att vilja ha barn, vid den tidpunkten eller inte alls, är abort ett alternativ.

Nackdelar med att göra abort

  • Det kan vara smärtsamt att göra en abort, och du kan få blödningar. I vissa fall kan man få en infektion i livmodern, men det är ovanligt. 
  • Många påverkas psykiskt av att genomgå en abort.

Vem kan hjälpa dig att sätta in en p-stav?

Nätläkare kan inte hjälpa dig med abort då detta innebär fysiska undersökningar och behandling.


Publicerad: 7 juli 2022 kl 11:29
Uppdaterad: 11 november 2022 kl 09:31

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan. 

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Relaterade blogginlägg

Tips på träning under och efter graviditet

Gravid? Stort grattis! Här får du tips på saker att tänka på kring träning under och efter graviditeten, läs mer här!

Ett par som väntar barn.
VR-film som ska bidra till minskad förlossningsrädsla

Barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad delar med sig av sina kunskaper om förlossningsskräck och berättar om sitt VR-projekt.

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Litet barn pussar på sin gravida mammas mage.
Vad är folsyra och varför är det viktigt när man är gravid?

Folsyra är ett kosttillskott för dig som behöver få i dig mer av ämnet folat. Läs mer om folsyra och varför det är viktigt under en graviditet!


Vill du få hjälp med abort? 

Du kan boka en tid för rådgivning eller undersökning hos någon av våra bokningsbara vårdgivare på Vården.se.

Hitta abortmottagning

Hitta gynekolog

Snabba fakta

Om abort

  • I Sverige kan du göra en abort fram tills graviditetsvecka 18, utan en specifik anledning. 
  • För att göra en abort efter vecka 18 behöver du en särskild tillåtelse från Socialstyrelsen.
  • Medicinsk eller kirurgisk abort är de huvudsakliga metoderna för abort.
  • Det är gratis att göra abort i Sverige, oavsett vilken vårdgivare du går till.

Viktiga länkar

Abort – ditt eget val (RFSU)

Abortinformation i videoformat (Region Skåne för 1177)