Tandlagning i Kungsholmen

Här på vården.se kan du hitta flera mottagningar i Kungsholmen som erbjuder Tandlagning. Få mer information och boka tid redan idag! Läs mer.
512 mottagningar i närheten av Kungsholmen
 
Purakliniken

Solna Dental - Huvudstatandläkarna
4.9 (6)

fr. 935 kr
Amini Dental
5.0 (37)
Solna Dental - Arenatandläkarna
4.7 (9)

fr. 935 kr
Folktandvården Online
Digital vårdgivare
Tandläkare Nadejda Stoyanova

fr. 865 kr 
Stureplan Dental

fr. 1400 kr
Tandläkare Helena Thorsell, Kungsholmen

fr. 399 kr 
Smile Stockholm Hagastaden
4.9 (6)

1250 kr
Dr. Dental

fr. 290 kr
City Dental
4.7 (49)

fr. 749 kr
Tandea Södermalm
5.0 (7)

fr. 530 kr 
Folktandvården Fridhemsplan
5.0 (2)

fr. 1720 kr 
Smile Solna
4.9 (2)

fr. 1190 kr
Estetik & Dental
5.0 (3)

dental care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
dental care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Tandläkare Mona Fakir, Kungsholmen

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
dental care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål

1100 kr
dental care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
Ban Jamil Tandvård, Stockholm

Vill du komma i kontakt med mottagningen?
dental care

Vill du komma i kontakt med mottagningen?

Anledningen till att man lagar ett hål är att man vill undvika att bakterier fortsätter skada tanden. Tandläkaren gör rent hålet genom att borra bort karies. Därefter lagar man tanden genom att antingen fylla hålet med tandfyllningsmedel eller limma fast en krona över tanden.

Vilken typ av lagning man får beror på ålder, vilken tand det är som ska lagas, hur stort hålet är och hur länge man vill att lagningen ska sitta. De finns tre typer av lagningar: fyllning, krona och tillfällig fyllning.

Fyllning

Om tanden ska fyllas görs detta oftast i samband med att hålet upptäcks. Det innebär att tanden lagas med en gång och behandlingen är snabb. Man kan tugga på tanden nästan med en gång efter och lagningen håller i flera år.

Tanden fylls med ett mjukt material som sedan kan formas och därefter härdas, så att det blir hårt. Man använder sig av olika fyllnadsmaterial med varierande egenskaper och hållbarhet. Plast, även kallat komposit, är den vanligaste fyllningen som används idag. Plastens färg anpassas efter tandens vilket ger ett naturligt resultat. Andra material som används är porslin, guld och titan.

Gamla fyllningar har ofta en dålig färg och därför byts de ofta ut mot nya i plast.

Kronor

En krona är en typ av lagning som tillverkas utanför munnen och sätts i först när den är klar. Den görs efter en gipsavgjutning av tanden och limmas sedan fast. Tandläkaren förbereder tanden genom att avlägsna karies och slipa till tanden så att kronan ska passa bra. Kronor används oftast när tanden är så skadad att en vanlig fyllning inte skulle ge ett bra resultat. Hållbarheten på kronor är mycket hög.

Kronor finns i olika material. Oftast är de tillverkade av metall men kan även göras av keramik. Kronor av keramik är svårare att tillverka och priset blir därför högre. Fördelen är att de ser väldigt naturliga ut, men de har inte samma hållbarhet som kronor gjorda av metall.

Tillfälliga fyllningar

Tillfälliga fyllningar görs på samma sätt som vanliga fyllningar. Denna typ av fyllning är dock endast avsedd som en tillfällig lagning, och den håller upp till några månader. Oftast gör tandläkaren en tillfällig fyllning om tanden måste lagas akut, eller för att skydda tanden under en pågående behandlingen, exempelvis i väntan på att en krona ska tillverkas.