Vad är tandköttsinflammation?
Tandköttsinflammation, eller gingivit, är en sjukdom där tandköttet blir inflammerat, vilket kan orsaka svullnad, rodnad och blödning.
Hur märker jag att jag har tandköttsinflammation?
Du kan märka tandköttsinflammation genom symtom som blödande tandkött, dålig andedräkt och att tandköttet drar sig tillbaka.
Kan tandköttsinflammation läka av sig själv?
Ja, med god munhygien kan tandköttsinflammation ofta läka av sig själv inom några dagar.
Hur förebygger jag tandköttsinflammation?
Förebygg genom att borsta tänderna noggrant, använda tandtråd och besöka tandläkaren regelbundet.
Vilka riskfaktorer finns för tandköttsinflammation?
Riskfaktorer inkluderar rökning, dålig munhygien och vissa sjukdomar som diabetes.
Vad är plack och hur påverkar det tandköttet?
Plack är en bakteriebeläggning som kan orsaka tandköttsinflammation om den inte tas bort genom tandborstning.
Hur behandlas tandköttsinflammation hos tandläkare?
Tandläkaren rengör ditt tandkött noggrant och kan ge råd om egenvård för att förhindra återfall.
Vilka är tecknen på tandlossning?
Tecken på tandlossning kan inkludera lösa tänder och tillbakadraget tandkött.
Vad kostar en hygienistbehandling?
En hygienistbehandling utförd av tandläkare kostar från 890 kr.
Kan jag använda penicillin för tandköttsinflammation?
Vid svår inflammation kan tandläkaren ibland skriva ut penicillin.
Vad orsakar dålig andedräkt vid tandköttsinflammation?
Dålig andedräkt orsakas ofta av bakterier som samlas på inflammerade områden.
Kan tandköttsinflammation påverka mina visdomständer?
Ja, fickor runt visdomständer kan ge ett utrymme där bakterier samlas och orsakar inflammation.
Hur ofta bör jag träffa en tandhygienist?
Det rekommenderas att besöka en tandhygienist för regelbundna kontroller för att förebygga inflammation.
Vad är tandläkarens roll vid tandköttsinflammation?
Tandläkaren diagnostiserar, behandlar inflammationer och ger råd för långsiktig munhälsa.
Hur påverkar rökning min risk för tandköttsinflammation?
Rökning ökar risken för tandköttsinflammation genom att påverka blodcirkulationen i tandköttet.