Vad är spädbarnskolik?
Spädbarnskolik är när ett spädbarn skriker intensivt flera timmar i sträck, minst tre gånger i veckan. Det är vanligt och går oftast över inom några månader.
Hur vet jag om mitt barn har kolik?
Om ditt barn skriker intensivt i flera timmar och vid ungefär samma tid varje dag kan det vara tecken på kolik.
Vilka är vanliga symtom på kolik?
Vanliga symtom inkluderar intensivt skrikande i flera timmar, ofta vid samma tid varje dag.
Kan mat påverka kolik?
Ja, hur matningen fungerar kan påverka kolik, men det beror inte på om barnet får bröstmjölk eller ersättning.
Hur kan jag lindra kolik hos mitt barn?
Du kan lindra kolik genom spädbarnsmassage, bära barnet i sele, och använda en pysventil för att släppa ut gas.
När ska jag söka vård för spädbarnskolik?
Sök vård om barnet är otröstligt, eller om det är slött och vägrar äta. Kontakta också vården om barnet fått rotavaccin nyligen.
Vad är en pysventil?
En pysventil är en engångspip som hjälper till att släppa ut gas från barnets tarmar.
Kan spädbarnskolik bero på komjölksallergi?
Ibland kan kolik bero på överkänslighet mot komjölk, kontakta din BVC för råd.
Är spädbarnskolik farligt?
Spädbarnskolik är vanligtvis inte farligt och går över av sig själv, men kan vara väldigt stressande.
Hur lång tid tar det innan kolik försvinner?
Kolik brukar försvinna när barnet är några månader gammalt.
Kan jag få hjälp online med kolik?
En nätläkare kan ge rådgivning och hjälpa till att avgöra om ditt barn har kolik eller behöver en fysisk undersökning.
Är det vanligt att spädbarn har kolik?
Ja, spädbarnskolik är en vanlig period och drabbar många nyfödda.
Var kan jag få rådgivning om kolik?
Kontakta din barnavårdscentral (BVC) för att få rådgivning kring kolik.
Vad kan jag göra om jag är orolig för kolik?
Om du är orolig för kolik, kontakta BVC eller ring 1177 för sjukvårdsrådgivning.
Kan rökning påverka spädbarnskolik?
Ja, rökning kan påverka barnets tarmrörelser negativt, vilket kan förvärra kolik.