Vad är röntgen?
Röntgen är en undersökning där röntgenapparater använder röntgenstrålar för att skapa bilder av organ och skelett för medicinsk bedömning.
Hur fungerar en röntgenapparat?
En röntgenapparat fungerar som en kamera som använder strålar för att tränga igenom vävnad och skapa bilder av inre strukturer.
Vad är CT-röntgen?
CT-röntgen, eller datortomografi, är en avancerad röntgenteknik som ger detaljerade bilder av kroppens inre strukturer.
Vad kostar en konventionell röntgen?
Priset för en konventionell röntgen börjar från 4200 kr.
Vad innebär en MR-undersökning?
Magnetröntgen (MR) använder magnetfält och radiofrekvenser för att skapa detaljerade bilder av kroppens organ och vävnader.
Hur förbereder jag mig för en röntgen?
Vanligtvis krävs inga förberedelser, men ibland behöver du följa särskilda instruktioner såsom att dricka kontrastvätska.
Hur lång tid tar en CT-röntgen?
En CT-röntgen tar vanligtvis cirka 20 minuter att genomföra.
Är röntgen undersökningar smärtsamma?
Nej, röntgenundersökningar är helt smärtfria.
När används kontrastvätska vid röntgen?
Kontrastvätska används för att bättre visualisera hålrum som tarmar och kärl under röntgenundersökningen.
Vad är en röntgenläkare?
En röntgenläkare är en specialist som tolkar röntgenbilder för att diagnosticera och bedöma medicinska tillstånd.
Vilka fördelar finns det med att göra en röntgen?
Röntgen kan vara avgörande för att utesluta eller bekräfta skador och sjukdomar.
Blir jag exponerad för strålning vid röntgen?
Ja, men mängden strålning vid diagnostisk röntgen är mycket låg och anses säker för medicinsk användning.
Vem utför en röntgenundersökning?
Röntgenundersökningar utförs av utbildade röntgensjuksköterskor och tolkas av röntgenläkare.
Kan man få resultat direkt efter en röntgen?
Ibland får du resultat på plats, men oftast behöver en röntgenläkare först bedöma bilderna.
Är det något jag bör undvika efter en röntgen?
Nej, efter en röntgen kan du återgå till dina normala aktiviteter direkt.