Vad är käkledsbehandling?
Käkledsbehandling innebär att behandla spända käkmuskler som kan orsaka smärta och obehag. Den utförs av en kiropraktor eller naprapat med olika tekniker för att massera och stretcha musklerna.
Vem kan behöva käkledsbehandling?
Personer med symtom som tandgnissling, spänningshuvudvärk, knackande käke eller svårigheter att tugga kan behöva behandling.
Hur går en käkledsbehandling till?
Behandlingen inkluderar massage, stretching och pressurbehandling av käkmuskler och ibland även muskler inuti munnen.
Hur lång tid tar en käkledsbehandling?
Varje behandlingssession tar ungefär en timme och det brukar vanligtvis krävas upp till fem sessioner för bästa resultat.
Är det vanligt med biverkningar efter behandlingen?
Ja, det är vanligt att känna sig öm och trött i käklederna samt i resten av kroppen några dagar efter behandlingen.
Inkluderas några andra terapier i behandlingen?
Ja, ibland inkluderas laserterapi eller akupunktur för att förbättra behandlingsresultat och avslappning.
Vad kostar en käkledsbehandling?
Kostnaden varierar men ligger oftast under 1 000 kronor per behandlingssession.
Kan en nätläkare utföra käkledsbehandling?
Nej, käkledsbehandling kräver fysisk närvaro hos en kiropraktor eller naprapat och kan inte utföras online.
Vilka yrkesgrupper kan utföra käkledsbehandling?
Behandling kan utföras av naprapater, kiropraktorer och ibland även specialisttandläkare.
Behöver jag förbereda mig inför behandlingen?
Nej, speciella förberedelser krävs inte, men undvik att bära klänning eftersom du kan behöva klä av dig på överkroppen.
Kan käkledsbehandling lindra spänningshuvudvärk?
Ja, käkledsbehandling kan effektivt lindra spänningshuvudvärk genom avslappning av käkens muskler.
Hur kan jag komplettera behandlingen hemma?
Övningar som käkjogging och sidopress kan hjälpa till att lindra symtom mellan behandlingarna.
Vilka tecken indikerar behov av käkledsbehandling?
Tecken inkluderar tandgnissling, käkledsljud, smärta vid tuggning och nackvärk.
Hur snabbt kan jag förvänta mig resultat?
Många patienter upplever förbättringar redan efter en eller två behandlingar.
Kan käkledsbehandling kombineras med andra behandlingar?
Ja, det kan kombineras med tekniker som akupunktur för att öka effekten.