Vad är ett läkarintyg?
Ett läkarintyg är ett dokument utfärdat av en läkare som bevis på att du är sjuk eller skadad.
När behövs ett läkarintyg?
Läkarintyg behövs vid sjukskrivning över sju dagar, avbokning av resa, vab längre än sju dagar, eller förnyelse av körkort med mera.
Kan jag få ett läkarintyg online?
Ja, läkarintyg kan utfärdas online genom videosamtal eller chatt, om inte en fysisk undersökning krävs.
Hur mycket kostar ett läkarintyg?
Priset varierar men ligger vanligtvis mellan 0 och 1 000 kronor beroende på syftet med intyget.
Under vilka omständigheter är ett läkarintyg gratis?
Det kan vara gratis om Försäkringskassan har begärt intyget.
Kan nätläkare utfärda läkarintyg?
Ja, nätläkare kan utfärda läkarintyg efter en konsultation via video eller chatt.
Vilka uppgifter behöver finnas med i ett läkarintyg?
Det beror på vem som efterfrågar det, så kontrollera detta innan du ansöker om intyget.
Hur länge kan jag vara sjukskriven utan läkarintyg?
Du kan vara sjukskriven utan läkarintyg i sju dagar. Därefter krävs ett intyg.
Vad är 'vab' och när behövs läkarintyg för detta?
Vab står för vård av barn, och läkarintyg krävs om vab varar längre än sju dagar.
Vad ska jag göra innan jag ansöker om ett läkarintyg?
Klargör vilka uppgifter mottagaren av intyget behöver för att säkerställa att allt är inkluderat.
Kan läkarintyg utfärdas för avbokning av resa?
Ja, läkarintyg kan utfärdas för att avboka en resa om du har blivit sjuk.
Måste läkarbesök för intyg alltid ske fysiskt?
Nej, ibland kan ett videomöte vara tillräckligt om ingen fysisk undersökning behövs.
Hur lämnar jag in ett läkarintyg?
Lämna det till den relevanta parten, såsom arbetsgivare, försäkringsbolag eller Försäkringskassan.
Varför kan en arbetsgivare kräva läkarintyg tidigare?
En arbetsgivare kan kräva intyg tidigare om det bedöms att du varit borta mycket på kort tid.
Vilka yrken kan kräva läkarintyg för körkort?
Yrken som taxi- eller personbilsförare kan kräva läkarintyg vid förnyelse av körkort.