Vad är psykodynamisk terapi?
Psykodynamisk terapi är en form av samtalsterapi där du diskuterar dina tankar och känslor med en terapeut för att förstå underliggande orsaker till dina problem.
Hur kan psykodynamisk terapi hjälpa vid ätstörningar?
Psykodynamisk terapi kan hjälpa till att bearbeta känslor och tankar som bidrar till ätstörningar, och därigenom förändra destruktiva beteendemönster.
Vad kostar psykodynamisk terapi?
Priserna varierar, men psykodynamisk terapi hos oss börjar från 200 kr.
Vilka typer av ätstörningar finns det?
Vanliga typer av ätstörningar inkluderar anorexi, bulimi, hetsätning, ortorexi och ARFID.
Hur vet jag om jag har en ätstörning?
Om du upplever fixering vid mat och kropp, hoppar över måltider eller använder extrema metoder för viktkontroll, kan du ha en ätstörning.
Vad är ortorexi?
Ortorexi innebär en överdriven fixering vid att äta hälsosamt och träna, vilket kan leda till social isolering och fysiska hälsoproblem.
Hur kan familjeterapi hjälpa vid ätstörningar?
Familjeterapi kan hjälpa till att hantera och lösa problem i hemmiljön som bidrar till ätstörningar.
Vad är bulimi?
Bulimi innebär hetsätning följt av kompensatoriska beteenden som kräkningar eller användning av laxermedel för att kontrollera vikten.
Kan barn drabbas av ätstörningar?
Ja, ätstörningar kan drabba personer i alla åldrar, inklusive barn.
Vilka symptom finns vid anorexia?
Anorexia inkluderar extrem viktnedgång, rädsla för viktuppgång och en förvrängd kroppsuppfattning.
Vad innebär ARFID?
ARFID, Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder, innebär att man är mycket selektiv med sin kost utan att det handlar om viktkontroll.
Kan man bli frisk från en ätstörning?
Ja, det är möjligt att bli frisk från en ätstörning med rätt behandling och stöd.
Hur påverkar sociala medier ätstörningar?
Sociala medier kan bidra till kropps- och utseendehets, vilket i sin tur kan förstärka eller utlösa ätstörningar.
Vad bör jag göra om jag misstänker att jag eller någon annan har en ätstörning?
Sök hjälp från en vårdcentral eller en specialiserad ätstörningsklinik för professionell bedömning och behandling.
Vilken vård finns för ätstörningar?
Behandlingsalternativen inkluderar psykodynamisk terapi, KBT, familjeterapi, samt specialiserad ätstörningsvård.