Allt du behöver veta om att gå till tandläkaren

Allt du behöver veta om att gå till tandläkaren

Är det dags att gå till tandläkaren? Vi på Vården.se har samlat all information du behöver inför ditt besök hos tandläkaren för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Här kan du läsa mer om vad en tandläkare gör, vad du kan få hjälp med hos tandläkaren, hur en undersökning går till och hur ofta du behöver gå till tandläkaren.

Sammanfattning

  • Tandläkaren förebygger, behandlar och ställer diagnoser på skador, problem och sjukdomar i mun, käke och tänder. Tandläkaren kan också ge råd och information om hur du bäst tar hand om din tandhälsa.
  • Hos tandläkaren kan du få hjälp med att åtgärda till exempel tandlossning, inflammationer, hål och tandsten. Tandläkaren kan också göra vissa estetiska och kirurgiska ingrepp, till exempel att dra ut tänder eller bleka tänderna.
  • Det är vanligt att regelbundet gå på basundersökningar hos tandläkaren. Basundersökningen gör tandläkaren för att ta reda på hur din mun och dina tänder mår. Tandläkaren undersöker om du har skador, sjukdomar eller andra problem i munnen, tar röntgenbilder och ger dig råd om egenvård och rekommendationer för fortsatt behandling.
  • Hur ofta du behöver gå till tandläkaren varierar beroende på hur gammal du är och hur mycket problem du har med tänderna. Din tandläkare gör en individuell bedömning och ger dig utifrån denna en rekommendation på hur ofta du behöver besöka tandläkaren. Om du är listad hos tandläkaren kan du regelbundet bli kallad till undersökning om du vill, annars behöver du själv kontakta mottagningen du vill gå till.

Vad gör en tandläkare?

Tandläkaren ser till att din mun och dina tänder mår så bra som möjligt och förebygger, behandlar och ställer diagnoser på skador och sjukdomar i munhåla, käke och tänder. Hos tandläkaren kan du till exempel göra en basundersökning, få hjälp med att laga hål och ta bort tandsten. Tandläkaren kan också ge tips och råd om hur du bäst sköter dina tänder.

Alla som jobbar som tandläkare i Sverige har tandläkarlegitimation. Den får tandläkaren efter godkända tandläkarstudier på universitet och betyder att Socialstyrelsen har godkänt att personen jobbar som tandläkare.

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist?

När du går till tandläkaren får du träffa antingen en tandläkare eller tandhygienist, ofta beroende på vilken typ av behandling du ska få. Tandläkare och tandhygienister går olika utbildningar, men båda behöver legitimation från Socialstyrelsen för att få jobba med tänder.

Kort sagt är den stora skillnaden att tandläkaren kan jobba både utanpå och i tanden, medan tandhygienisten jobbar utanpå tanden. Tandhygienisten undersöker, diagnostiserar och behandlar sjukdomar som karies och tandlossning. Dessutom jobbar tandhygienisten med förebyggande tandvård, motiverar patienterna att bevara en god tandhälsa och ger råd om egenvård.

Tandläkaren kan göra allt som tandhygienisten gör, men kan dessutom göra större ingrepp, som till exempel rotfyllningar och tandreglering.

Specialisttandläkare

Om du har större besvär kan du behöva specialisttandvård och då är det en specialisttandläkare du går till. Det kan till exempel handla om att du behöver käkkirurgi eller har drabbats av svår tandlossning. För att få jobba som specialisttandläkare måste man ha jobbat som tandläkare i minst två år och sedan utbildat sig till specialist inom ett eller flera områden.

Akut tandvård

Om du har tandvärk, har skadat tänderna eller har andra akuta besvär med tänderna eller i munnen ska du ringa till din vanliga tandläkarmottagning för att få råd och vägledning. Om de inte har öppet eller om de inte har en tid tillräckligt fort kan du söka dig till en annan klinik som har lediga akuttider, antingen privat eller inom Folktandvården. Det finns dessutom kliniker som är helt inriktade på akuttandvård dit du också kan gå.

Vad kan jag få hjälp med hos tandläkaren?

Hos tandläkaren får du göra regelbundna basundersökningar för att få reda på om du har några problem, sjukdomar eller skador som behöver åtgärdas. Ju tidigare problemen upptäcks, desto lättare är de att åtgärda – det är därför bra att gå till tandläkaren regelbundet. Några av de vanligaste problemen som kan upptäckas genom en basundersökning hos tandläkaren är till exempel hål i tänderna, tandlossning och tandsten.

Hos tandläkaren kan du också få hjälp med till exempel lagningar och rotfyllningar, kirurgiska ingrepp som att dra ut en tand och estetiska behandlingar som tandblekning. Vissa tandläkare kan också erbjuda laserbehandlingar och tandersättningar.

Hos tandläkaren kan du också få hjälp när du drabbats av akuta besvär, som till exempel tandvärk. Då gör tandläkaren en enklare undersökning för att komma fram till en lämplig behandling. När det är möjligt får du behandling med en gång, men om det krävs omfattande ingrepp kan du behöva boka ytterligare en tid för det.

Om du söker akut vård hos tandläkaren får du först berätta vad du har för besvär. Sedan undersöker tandläkaren dig och tar fram ett förslag för behandling, som inte är lika omfattande som en basundersökning utan inriktad på de akuta problemen. Tandläkaren kommer också  med ett kostnadsförslag som du får ta ställning till. Om du accepterar behandlingen och kostnadsförslaget genomför tandläkaren behandlingen med en gång. Om det behövs bokas ett nytt besök för behandling eller ytterligare behandling. I sådana fall informerar din tandläkare dig om det så att ni tillsammans kan boka en ny tid.

Vad ingår i en basundersökning hos tandläkaren?

En basundersökning hos tandläkaren tar ungefär 20–40 minuter. Då undersöker tandläkaren hur din mun och dina tänder mår för att kunna bestämma hur den fortsatta vården ska se ut.

Vid undersökningen

  • undersöker tandläkaren om du har hål i tänderna, inflammationer, tandlossning och andra problem eller skador
  • tar tandläkaren röntgenbilder för att kunna upptäcka sådant som inte syns för blotta ögat
  • ger tandläkaren dig tips om hur du kan ta hand om dina tänder på bästa sätt själv
  • föreslår tandläkaren de behandlingsåtgärder som behövs om det visar sig att du har skador eller andra problem i mun eller tänder.

Särskild undersökning

Ibland upptäcker tandläkaren ett problem under basundersökningen som behöver undersökas närmare. Du kan då behöva komma tillbaka efter basundersökningen för att tandläkaren ska ha tid att undersöka problemet ordentligt. Ett sådant problem är till exempel om du har värk eller spänningar i käkarna, som kan bero på att du gnisslar tänder nattetid.

När du gör en särskild undersökning avgör tandläkaren om du behöver gå till en specialist som kan utreda och behandla problemet ytterligare. Om du behöver specialistvård skriver tandläkaren en remiss, så att du får vidare vård och så att specialisten vet precis vad som behöver göras.

Hur ofta går man till tandläkaren?

För att dina tänder ska må så bra som möjligt rekommenderas du att gå till tandläkaren med jämna mellanrum. Hur ofta du behöver gå till tandläkaren kan variera beroende på hur gammal du är och hur dina tänder mår. 

Om du har friska tänder brukar det räcka med ett besök vartannat eller vart tredje år. Om du har lagningar som behöver kontrolleras eller problem med plack, tandlossning eller karies rekommenderas en kontroll varje år. Din tandläkare vet hur ofta du behöver gå till tandläkaren och kan lägga upp en plan för din fortsatta vård. 

Barn och unga har ofta så friska tänder att det räcker med att besöka tandläkaren vartannat år.

Att kontrollera tänderna regelbundet hos tandläkaren minskar risken för stora skador som blir kostsamma att åtgärda. Det lönar sig därför i längden att gå på sina kontroller.

Blir jag kallad till tandläkaren?

Små barn kallas till tandläkaren första gången så tidigt som vid ett års ålder i vissa regioner, men vanligast är att bli kallad vid tre års ålder. Väljer vårdnadshavaren inte aktivt vilken tandläkare barnet ska gå till kommer barnet att bli kallad av tandläkaren med områdesansvar, det vill säga den tandläkare som har ansvar för patienterna i det område barnet bor i. Fram till och med det år då du fyller 23 år är tandvården gratis i Sverige, oavsett om du går till Folktandvården eller en privat mottagning. 

Efter det fortsätter mottagningen ofta att kalla dig till undersökning. Om du tackar nej till undersökningen blir du ofta avskriven och blir inte kallad fler gånger. Då måste du själv kontakta en tandläkare, antingen inom Folktandvården eller privat för att bli inskriven och få regelbundna kallelser, om du vill. Tillsammans med din tandläkare kommer ni överens om du vill bli kallad och i så fall hur ofta. Hos många tandläkare kan du själv höra av dig när du vill besöka dem, medan andra vill kalla dig regelbundet. Ingen tandläkare kommer att kalla dig mot din vilja.

Du får välja själv hur ofta du vill bli kallad, men din tandläkare kommer att rekommendera ett intervall som passar dig och dina tänder. Tandläkaren föreslår inte undersökningar oftare än du behöver.

Mer information om att gå till tandläkaren

Hitta en tandläkare nära dig

Vill du boka tid hos din tandläkare eller hitta en ny? Vi har samlat alla tandläkare i Sverige och många av dem kan du boka tid hos direkt online.


Publicerad: 11 februari 2022 kl 16:55
Uppdaterad: 7 juli 2022 kl 17:01

Författare:

Faktagranskad av:

Katarina Skodra, leg. Tandläkare, Hornsgatans Tandvård

Källor

Tandläkarförbundet

Folktandvården

Solna Dental

Folktandvården Stockholm

1177 Vårdguiden

Saco

Relaterade blogginlägg

Tandläkare undersöker en röntgenbild av tänder på en datorskärm
Vad kan du om röntgen inom tandvård?

Känner du till vilka röntgenmetoder man använder inom tandvård? Vi har listat de vanligaste!

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Hur ändras högkostnadsskyddet för tandvård 2023?

Undrar du hur högkostnadsskyddet för tandvården ser ut 2023? Vi berättar hur ersättningen fungerar och vad som gäller i år!

En person häller upp munskölj för att skölja munnen.
Därför borde du använda munskölj

Vad är munskölj bra för? Hur sköljer man munnen på bästa sätt? Och vad ska man tänka på när man väljer munskölj? Lär dig allt om munskölj här!


Fler resurser

Viktiga länkar

Nationella riktlinjer för tandvård – information till patienter (Socialstyrelsen)

Tandvård (1177 Vårdguiden)

Vad är skillnaden mellan en tandläkare och en tandhygienist? (Vården.se)

Viktiga telefonnummer

1177

Om du råkar ut för en olycka och skadar tänderna ska du i första hand ringa din vanliga tandläkare, men om de inte har öppet kan du ringa och rådfråga 1177 Vårdguiden.