Vattenkastningsbesvär – även kallat LUTS (Lower Urinary Tract Symptoms) – är mycket vanliga hos män, särskilt med stigande ålder.
Ungefär hälften av alla män över 50 år upplever någon form av urinbesvär. Det kan handla om att behöva gå upp flera gånger per natt för att kissa, att strålen blivit svagare, eller att blåsan inte känns helt tömd efter toalettbesök.
Vanliga symtom kan vara:
Svag urinstråle eller svårt att komma igång
Täta trängningar eller känsla av att behöva kissa ofta
Nattliga toalettbesök (nokturi)
Efterdropp eller kvarvarande urin i blåsan
Sveda eller tyngdkänsla
Besvären kan vara lindriga eller mer uttalade, men oavsett nivå påverkar de ofta livskvaliteten och sömnen.
Den goda nyheten är att det nästan alltid går att utreda orsaken och hitta effektiv behandling.
Behandlingen beror på orsaken till besvären. De vanligaste orsakerna är godartad prostataförstoring (BPH) och överaktiv blåsa, men ibland kan besvären bero på andra tillstånd som infektion, urinrörsförträngning, stenar i urinvägarna eller – mer sällsynt – cancer i prostata eller urinblåsa.
Vår utredning syftar till att fastställa orsaken på ett säkert sätt.
Den består av flera steg:
Digital hälsoberättelse – du svarar på 50–70 frågor om dina symtom och din allmänna hälsa.
Provtagning – hos valfri provtagningsenhet (inklusive PSA, njur-, lever- och hormonanalyser).
Läkarundersökning – fysisk kontroll av prostata, testiklar, hjärta, lungor samt urinprov.
Videomöte med läkare – genomgång av resultat och individuell behandlingsplan.
Allt sker inom 3–4 veckor, och du får löpande stöd under hela processen.
Om utredningen visar tecken på tillstånd som kräver vidare utredning, till exempel misstanke om prostatacancer, urinblåsecancer eller nyupptäckt diabetes, hjälper vi till med remiss till rätt vårdinstans.
Att få rätt diagnos vid vattenkastningsbesvär är avgörande för säker och effektiv behandling.
Hos oss får du en komplett, evidensbaserad utredning – utan att behöva navigera mellan olika vårdaktörer.
Hos oss får du:
Strukturerad utredning från start till mål – kartläggning, provtagning, läkarbesök och videomöte med specialistläkare ingår.
Medicinsk kvalitet – våra utredningar följer svenska och europeiska riktlinjer för LUTS och BPH.
Trygg läkarkontakt – du träffar läkare både digitalt och vid fysisk undersökning, vilket ger en helhetsbild av din hälsa.
Snabbt och tillgängligt – hela utredningen genomförs på 3–4 veckor.
Säker uppföljning – vid behov hjälper vi dig vidare till rätt vårdnivå.
Målet är att du snabbt ska förstå orsaken till dina besvär – och få rätt behandling för att kunna leva utan störande symtom.
Vår tjänst vänder sig till män över 40 år som upplever vattenkastningsbesvär, till exempel:
svag urinstråle
nattliga toalettbesök
känsla av ofullständig blåstömning
täta trängningar eller efterdropp
Du behöver vara allmänt frisk och inte ha känd cancer, svår hjärt- eller njursjukdom.
Vid misstanke om allvarligare tillstånd – till exempel blod i urinen, plötsliga symtom eller kraftig smärta – hänvisas du till den reguljära sjukvården för akut bedömning.
Välkommen att boka tid hos Rewell för utredning av vattenkastningsbesvär!
Rewell är rikstäckande vårdgivare som erbjuder män med testosteronbrist, vattenkastningsbesvär och/eller övervikt möjlighet till diagnos, behandling och uppföljning, allt med stöd av evidensbaserade metoder och vårdprogram. Rewells st...
Inga omdömen ännu. Bli den första att berätta om din upplevelse!
Webbsida
rewell.seTelefon