Ibland blir en tand så skadad eller infekterad att den inte går att rädda och måste därför tas bort. Ibland kan även friska tänder tas bort som exempelvis visdomständer som inte får plats.
Tandläkaren börjar med att undersöka tanden och tar en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast. Därefter bedövas tanden och tandköttet, sedan vickar tandläkaren försiktigt loss tanden och lyfter ut den. Såret kontrolleras och sedan får man bita på en kompress för att stilla blödningen.
Om ingreppet är mer komplicerat skickar vi en remiss till en specialist för operation.
Tandläkaren börjar med att undersöka tanden och tar en röntgenbild för att se hur tanden sitter fast. Efter det kan tandläkaren bedöma om det går att göra en enkel tandutdragning eller om det, beroende på hur tanden sitter, blir en mer komplicerad utdragning. I vissa fall krävs det en operation för att ta ut visdomstanden och då skickar vi en remiss till en specialist.
När tanden är borta bildas det en liten propp med levrat blod som skyddar såret. För att såret ska kunna läka fint bör du inte skölja munnen, äta, dricka eller röka innan bedövningen har gått ur.
Välkommen att kontakta oss på Folktandvården Rotebro om du har några funderingar kring tandutdragning!