Plackers tandvårdsskola hos Vården.se

ANNONS. Innehåll från Plackers

Vården.se har nu ett samarbete med Plackers för att hjälpa människor till en bättre tandvård och på så sätt främja tandhälsan. Att ta hand om sina tänder och munhygien är viktigt för att förebygga plack, karies och olika typer av tandsjukdomar. Tandvården av dina tänder bör ske morgon och kväll och är uppdelad i tre olika steg: använda tandtråd, tandborstning och sedan munskölj.

2 september 2015 kl 08:48

Steg 1 – Tandtråd

Första steget i tandvården är att använda tandtråd så att fluoret i tandkrämen vid tandborstningen även ska kunna verka mellan tänderna. Tandtråden utgör 50 % av munhälsan och är därför den viktigaste delen i tandhygienen. Tandtråden används för rengöring mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt. Den tar bort bakterier och matrester mellan tänderna som kan leda till att hål bildas. Tandtråden stimulerar även tandköttet och tillför syre ner i tandfickorna som motverkar bakterier och inflammationer. Att låta tandtråd skrapa mot tandytan hjälper också till att motverka att det bildas tandsten

Saliven i munnen börjar att neutralisera bakterierna i munnen cirka 30 minuter efter att du ätit något och självrenar på så sätt tänderna- Men saliven kan inte göra rent mellan tänderna och därför är användningen av tandtråd så viktig. Om du har stora hål mellan tänderna kan tandsticka vara ett bättre alternativ att använda istället

Vårda dina tänder med tandtråd

 

Hur använder man tandtråd?

Det kan vara knepigt att veta hur du ska använda tandtråden, men det är viktigt att du är försiktig för att inte skada tandköttet. Använd en sågande rörelse med tandtråden samtidigt som du rör den ner mot tandköttet och vinkla den åt båda hållen för att komma åt alla ytor mellan tänderna. Använd samma sågande rörelse när du långsamt för upp tandtråden igenför att göra rent mellan nästa tandpar. Skölj av tandtråden eller byt till en ny, ren del av tråden innan du fortsätter vidare. Rengör mellan alla ränderna och glöm inte baksidan på tänderna som sitter längst inne i munnen.

Tandtråden ska användas på kvällen, men går även bra att använda efter en måltid för att förebygga att plack ansamlas. Plack är nämligen främsta orsaken till tandsten, karies och i svåra fall av tandlossning. Plackers tandtrådprodukter underlättar att rengöringen mellan tänderna. Deras produkter är anpassade utifrån olika behov och kan hjälpa dig till en enklare rengöring mellan tänderna och därigenom få en bättre munvård. Du kan se alla deras produkter på www.plackers.se/produkter.

Steg 2 – Tandborste

När det är rent mellan tänderna är nästa steg att borsta tänderna. Att borsta tänderna bör du göra minst två gånger om dagen, morgon och kväll. Vid varje tillfälle ska tänderna borstas i två minuter som fördelas lika på över- och underkäke. På morgonen kan det vara en fördel att borsta tänderna innan du äter frukost. Om tänderna är helt rena innan du äter finns inte så mycket bakterier i munnen som kan orsaka karies.

En tandborste ska vara mjuk, ha ett litet borsthuvud och bytas minst var tredje månad. Ibland behöver man byta oftare om tandborsten förlorar formen och stråna börjar spreta utåt. Tandkrämen som används ska innehålla fluor för att hjälpa till att göra emaljen på tänderna hårdare och starkare och på så sätt hålla karies borta. Fluoret i tandkrämen gör att tanden får ett starkare försvar mot den syra som kan fräta och skapa hål i tänderna. Det är även bra om tandkrämen innehåller xylitol som också hjälper till att minska plackbildningen och risken för karies.

Borsta dina tänder!

 

Hur borstar man tänderna?

Använd en mjuk tandborste som du gnuggar mot tänderna och tandköttet så att placken försvinner. När du borstat på ett ställe går du vidare till nästa parti. Tänk på att vara lätt på handen, hård tandborstning kan nämligen skada tandhalsarna. När tandborstningen är klar ska skummet, tillsammans med lite vatten, silas mellan tänderna, och efter det du inte skölja munnen med vatten. För att veta att tänderna har borstats ordentligt och är rena kan du känna efter med tungan att alla ytorna känns glatta, annars kan du behöva borsta lite till.

Steg 3 – Munskölj

Det sista och tredje steget i tandvården är att använda munskölj som rengör och fräschar upp munnen, andedräkten och tänderna. Munsköljen ska innehålla fluor för att ge ett ytterligare för dina tänder och förebygga plack. När du väljer munskölj är det viktigt att du väljer ett munsköljningsmedel som innehåller minst lika mycket fluor som tandkrämen du använder, annars riskerar du att spola bort det skydd som tandkrämen gav. Försök att undvika munskölj som innehåller alkohol eftersom att det torkar ut slemhinnorna i munnen

Hur använder man munskölj?

Ta mellan sju till tio milliliter munskölj och skölj munnen i en-två minuter innan du spottar ut det. Beroende på vilken koncentration som används på fluorsköljet så kan de användas varje dag upp till varannan vecka.

Få bättre tänder med Plackers!

 

Tänk på dina kost- och matvanor

För att få en god munhälsa med friska tänder och friskt tandkött är det viktigt att äta hälsosamt, vid regelbundna tider och att inte småäta. Ät så lite socker som möjligt, bakterierna i munnen älskar nämligen socker och stora intag kan ge upphov till ökad risk för karies. Försök att ha som riktlinje att äta tre huvudmål om dagen och två mellanmål. Efter en måltid ska du vänta minst två timmar innan du äter något igen för att låta salivens eget försvar att bryta ner bakterierna och mikroorganismerna i munnen.

Vill du lära dig mer – här är Vården.se:s och Plackers mellanrumsborstguide