Operera din grå starr hos Novius Ögonklinik

ANNONS. Innehåll från Novius Ögonklinik

Grå starr är en ögonsjukdom som i första hand drabbar äldre personer och känns oftast igen på dimmig syn. Sjukdomen kan diagnostiseras av ögonläkare och behandlas med hjälp av operation. Hos Novius Ögonklinik kan du få hjälp av erfarna specialister som använder den senaste tekniken. Misstänker du att du drabbats av grå starr? Tveka inte att söka hjälp redan idag!

2 december 2019 kl 12:04

Novius Ögonklinik

 

Vad är grå starr?

Grå starr är en ögonsjukdom som är vanlig bland äldre personer och som gör att linsen i ögat blir grumlig. Sjukdomen ger symtom som dimmig syn, förändrad färgsyn, där färgerna upplevs som mer gulaktiga, ljuskänslighet och sämre mörkerseende. Ofta märker man av de första tecknen när man får svårt att utföra vardagliga sysslor, som till exempel att läsa eller köra bil. Hur snabbt utvecklingen av sjukdomen går kan variera mellan flera år till bara några månader.

Vanligast är att man får grå starr efter 70 års ålder, men även yngre personer kan ibland drabbas. Det kan till exempel hända vid långvarig kortisonbehandling, grav närsynthet, skador på ögat eller svår diabetes.

Tveka inte att söka hjälp!

Om du upplever symtom som kan tyda på grå starr är det viktigt att du söker hjälp. Genom framsteg i operationstekniken kan man idag behandla sjukdomen i ett tidigare skede än med äldre metoder, vilket ger kortare läkningstid och minskar risken för komplikationer.

De enda som kan undersöka, ställa diagnos och behandla grå starr är ögonläkare. Du kan få remiss till en ögonklinik genom både optiker och husläkare, men bor du i Stockholm går det också bra att kontakta en specialist direkt, eftersom det inte finns något remisskrav för ögonsjukvård.

Hos ögonläkaren görs en noggrann undersökning av dina ögon med hjälp av ett speciellt mikroskop. Genom det kan läkaren se tecken på grå starr och ställa diagnos. Om grå starr konstateras görs mer exakta mätningar av ögat inför operationen och du får information om hur ingreppet kommer att gå till.

Novius Ögonklinik

 

Operation av grå starr

Grå starr kan endast behandlas genom operation, där man byter ut den grumliga linsen mot en konstgjord lins i plast. Hos Novius Ögonklinik finns möjligheten att välja en lins som också korrigerar eventuella synfel, så du slipper glasögon efter operationen. Ingreppet går snabbt, det tar oftast runt 10–15 minuter, och görs under lokalbedövning. Känner man sig nervös kan man få en lugnande tablett innan. Inför operationen förbereds ögat med ögondroppar för att minska risken för infektioner, och sedan sköljs och bedövas ögat.

Vid operationen sitter du i en speciell operationsstol, som påminner lite om en tandläkarstol. Ansiktet, utom det öga som ska behandlas, täcks med en tunn tygduk och ditt öga hålls öppet med en speciell hållare, så att du inte ska blinka under operationen. Efter det görs ett tunt snitt i hornhinnans kant. Den grumliga linsen finfördelas med hjälp av ultraljud och tas bort, och den nya linsen sätts in. Novius Ögonklinik använder den senaste operationstekniken som ger de bästa och snabbaste resultaten.

Vad händer efter operationen?

Efter operationen kan ögat vara lite rött och skava i ett par veckor. Synen kommer tillbaka redan efter några timmar, men du bör ändå undvika att köra bil någon eller några dagar efter operationen. Läkningen pågår i flera veckor och då kan synen fluktuera. Du kan också uppleva färger lite annorlunda.

Under läkningen får du använda ögondroppar för att förhindra att det uppstår en inflammation i ögat och du får komma på kontroll hos läkaren efter några veckor. Om du har valt att sätta in en lins som korrigerar synfel ska du inte behöva glasögon efter ingreppet. Annars får du boka en tid hos optiker när ögat läkt, för att prova ut glasögon med rätt styrka.