Få hjälp med ditt nageltrång hos en fotterapeut!

ANNONS. Innehåll från Sveriges Fotterapeuter.

Nageltrång är något som drabbar många och det kan vara ett smärtsamt tillstånd. Men det finns hjälp att få! Tillsammans med Karolina Torgilsson, medicinsk fotterapeut och medlem i Sveriges Fotterapeuter, svarar vi på vanliga frågor om nageltrång och berättar vad du kan få för hjälp.

3 juli 2020 kl 02:48

Vad är nageltrång och varför får man det?

Nageltrång är ett vanligt besvär, som uppstår när nageln växer fel och skär in i huden. Detta gör att det uppstår en infektion som gör ont och i många fall bildar sår och var. Det är vanligast att man får nageltrång på stortån och det kan vara ett mycket smärtsamt tillstånd.

Många undrar varför man får nageltrång och det är inte en helt enkel fråga.

– Det ena nageltrånget är inte det andra likt, det kan finnas hur många orsaker som helst, säger Karolina Torgilsson, medicinsk fotterapeut. Men det kan till exempel bero på tryck utifrån, deformerade naglar eller att man klippt naglarna fel.

Hos en fotterapeut kan du få behandling för nageltrång

Med en snabb googling kan man hitta en rad huskurer för nageltrång, och vid lindriga besvär kan de säkert hjälpa, men det bästa är ändå att vända sig till en specialist för att få hjälp. 

– Om man har problem med nageltrång ska man i första hand vända sig till en fotterapeut, säger Karolina. Vi är specialister på fötter! Vi kan både behandla genom att klippa till och runda kanten på nageln, men vi kan även utföra nagelkorrigering för att hjälpa dig med nageltrång.

Nagelkorrigering är ett sätt att hjälpa nageln att växa rakt igen. Det finns många olika metoder för detta, och de går alla ut på att man fäster en skena eller massa på nageln, som håller den på plats och ser till att den växer ut rakt.

Operation är en sista utväg

Vid mycket svåra fall av återkommande nageltrång kan det vara aktuellt med en operation. Då tar man bort den bit av nageln som orsakar besvär, genom ett kirurgiskt ingrepp. Det är dock inte så vanligt. 

– Operation är bara aktuellt när det inte fungerar med något annat, säger Karolina Torgilsson. Det är viktigt att komma ihåg att en operation inte bara är guld och gröna skogar, man kan riskera komplikationer.

Ta hand om fötterna, så kan du slippa besvär

Att drabbas av nageltrång är inte en rolig upplevelse, men det finns saker du själv kan göra för att förebygga problemen. Karolina tipsar:

– För att förebygga nageltrång kan man börja med att titta på vad man har för skor och sockar. Se till att sockarna inte är för tjocka, med tjocka sömmar som trycker på naglarna. Skorna bör vara rymliga, och du kan se till att spreta med tårna. Man kan också ta fotbad, som mjukar upp naglar och hud och ta en nagelfil och fila kanterna på naglarna, så de är mjuka. Men klipp dem inte runda själv!

Sök hjälp i tid

Många går och drar med sitt nageltrång länge, kanske för att man inte vet vart man ska vända sig eller att det finns hjälp att få. Men det lönar sig att söka vård i tid. Går man med nageltrång länge riskerar man att få in bakterier och i värsta fall drabbas av blodförgiftning.

– Man kan vända sig till en fotterapeut så fort man känner några besvär, berättar Karolina. Man kan naturligtvis också komma tillbaka om man inte ser en förbättring efter behandlingen, för att kontrollera och komplettera. I många fall krävs det flera behandlingar för att helt bli av med nageltrånget.