Vad är en koloskopi?
En koloskopi är en undersökning av tjocktarmen med ett mjukt, böjligt instrument via ändtarmsöppningen.
Hur kan jag förbereda mig inför en koloskopi?
Du bör oftast följa specifika kostråd och eventuell fasta innan undersökningen enligt läkarens anvisningar.
Vad kostar en koloskopi?
Priset för en koloskopi vid en privatklinik ligger vanligtvis mellan 8000-8800 kr.
Vilka symtom kan tyda på magbesvär?
Vanliga symtom på magbesvär inkluderar diarré, förstoppning, kräkning, magknip och illamående.
När bör jag söka vård för magbesvär?
Sök vård om du har ihållande eller allvarliga magbesvär för att få en diagnos och lämplig behandling.
Vilka undersökningar kan jag få vid utredning av magbesvär?
Undersökningar kan inkludera koloskopi, gastroskopi, sigmoideoskopi och rektoskopi beroende på dina symtom.
Kan mina magbesvär behandlas med livsstilsförändringar?
Ja, många magbesvär kan förbättras genom kost- och livsstilsförändringar.
Vad är skillnaden mellan en gastroskopi och en koloskopi?
Gastroskopi undersöker matstrupen, magsäcken och övre tunntarm medan koloskopi granskar hela tjocktarmen.
Vad kan en dietist hjälpa mig med?
En dietist kan hjälpa till att skapa en kostplan anpassad efter dina specifika magbesvär.
Är magbesvär farliga?
Magbesvär är oftast ofarliga men kan ibland behöva utredas för att utesluta allvarliga tillstånd.
Vilka prover kan vara nödvändiga vid magbesvär?
Prover såsom avföringsprov och blodprov kan tas för att bättre förstå dina magbesvär.
Vad innebär en sigmoideoskopi?
En sigmoideoskopi liknar en koloskopi men undersöker en kortare del av tjocktarmen.
Hur kan mensvärk orsaka magbesvär?
Mensvärk kan ge upphov till magknip och ibland ökad gasbildning.
Hur behandlas irritabel tarmsyndrom (IBS)?
IBS behandlas ofta med kostråd, stresshantering och ibland medicinering för symtomlindring.
Varför är uppföljande besök viktiga efter magundersökningar?
Uppföljande besök är viktiga för att diskutera provresultat och planera vidare behandling om nödvändigt.