Vad är sömnapné?
Sömnapné kännetecknas av korta andningsuppehåll under sömnen, oftast på grund av blockerade luftvägar.
Vilka typer av sömnapné finns det?
Det finns obstruktiv och central sömnapné, där obstruktiv är vanligast och innebär blockering av luftvägar.
Vad är symptomen på obstruktiv sömnapné?
Symtomen inkluderar snarkning, morgonhuvudvärk, nattliga svettningar och dagtrötthet.
Vilka riskfaktorer finns det för att utveckla sömnapné?
Riskfaktorer inkluderar övervikt, alkoholkonsumtion, rökning och vissa mediciner.
Hur utförs en sömnapnéutredning?
Under en sömnapnéutredning registreras andning, syresättning och kroppsställning medan du sover.
Hur påverkar sömnapné livskvaliteten?
Sömnapné kan leda till störd sömn, trötthet på dagarna och ökad risk för relaterade sjukdomar som högt blodtryck.
Vad är en CPAP-behandling?
CPAP-behandling innebär att sova med en mask som ger ett kontinuerligt lufttryck för att hålla luftvägarna öppna.
Vad är en snarkskena?
En snarkskena är en avtagbar enhet som håller underkäken framåt för att förhindra luftvägsblockering.
Kan jag göra något själv för att lindra sömnapné?
Du kan minska symtomen genom att gå ner i vikt, sluta röka, minska alkoholkonsumtionen och ändra sovställning.
När bör jag söka vård för misstänkt sömnapné?
Du bör söka vård om du upplever symtom som stör din sömn eller påverkar ditt dagliga liv.
Hur påverkar övervikt sömnapné?
Övervikt ökar risken för luftvägsblockering på grund av fettansamling runt halsområdet.
Vilken behandling är mest effektiv för svår sömnapné?
CPAP-behandling är mest effektiv för behandling av måttlig till svår obstruktiv sömnapné.
Kan sömnläget påverka sömnapné?
Ja, att sova på sidan eller på magen kan minska risken för luftvägsblockering.
Var kan jag få hjälp om jag misstänker att jag har sömnapné?
Du kan börja med att kontakta din vårdcentral för en initial bedömning och eventuell remiss vidare.
Vad kan hända om sömnapné inte behandlas?
Obehandlad sömnapné kan leda till hjärt-kärlsjukdomar, stroke och diabetes.