karta knapp bakgrund
Filter
Lediga tider
1
1
1
1
Öppettider
99+
56

Rotfyllning i Kungsholmen

Här på vården.se kan du hitta flera mottagningar i Kungsholmen som erbjuder Rotfyllning. Få mer information och boka tid redan idag! Läs mer.
540 mottagningar i närheten av Kungsholmen
Estetik & Dental
5.0 (3)
Sthlm Dental Södermalm
5.0 (1)

fr. 3480 kr
Folktandvården Rosenlund
5.0 (1)

fr. 4680 kr
Amini Dental
5.0 (37)
Din Tandläkare i Solna
4.9 (33)

fr. 4999 kr 
Folktandvården Solna
4.9 (9)

fr. 4495 kr 
StureDental
5.0 (11)
Folktandvården Järva
4.3 (4)

fr. 4680 kr 
Folktandvården Kista
4.7 (17)

fr. 4680 kr 
Tandläkare Helena Thorsell, Kungsholmen

fr. 399 kr 
Tandläkare Elisabeth Ådén Jangenstål

1100 kr
PTJ Dental Tandakuten City
5.0 (2)

Tandea Södermalm
5.0 (7)

fr. 530 kr 
Stureplan Dental

fr. 1400 kr
Kvalident

fr. 490 kr 

I rotens kanal går pulpan. Pulpan består av bindväv, nerver och blodkärl och försörjer tanden. Har man fått en skada på pulpan eller roten kan tändläkaren laga tanden genom att fylla upp kanalen med ett gummiliknande material och täta med tandcement så att bakterier inte tar sig in, och på så sätt kan man behålla sin tand.

När behöver man rotfyllning?

Anledningen till att man vill rotfylla tanden är för att skydda pulpan och roten mot skada. Oftast är det bakterier som orsakar hål i tanden, karies, som tar sig ner till pulpan och inflammerar den. Men även andra skador på tanden gör att rotfyllning är nödvändigt.

Har man fått ett slag mot tanden kan det ha skadat rot eller pulpa. En gammal fyllning kan vara trasig och skyddar inte längre tanden mot bakterieangrepp eller så måste man göra tanden stabil inför fastsättning av krona.

Så går rotfyllning till

Med hjälp av en fil, fäst på en långsamt roterande borr, rengör tandläkaren den skadade tandens rotkanal och tar bort bakterier och den skadade tandsubstansen. Även delar av pulpan avlägsnas, beroende på hur skadad den är. Rengöringen kan även utföras manuellt.

Oftast kan tandläkaren fylla roten med en gång, men beroende på hur många kanaler det är som ska fyllas och var tanden sitter, kan det ta olika lång tid. Ibland är det inte möjligt att både rengöra och fylla kanalen vid samma besök, då får man en tillfällig fyllning eller bakteriedödande vätska på den skadade tanden i väntan på rotfyllningen.

Man använder sig av gummimaterialet guttaperka för att fylla roten och förseglar sedan med tandcement för att undvika att bakterier tränger in i roten.

För att inte utsätta tanden för allt för stora påfrestningar är det vanligt att man slipar ner tanden något, och i vissa fall skyddar tanden med hjälp av en krona eller en vanlig fyllning ovanpå rotfyllningen.

Själva rotfyllningen gör inte ont, men att ta bort nerven och rengöra tanden kan göra ont. Även om pulpan är skadad kan ingreppet göra ont, och om det behövs kan man få bedövning.

Omedelbart efter rotfyllning är det vanligt att man känner sig öm i tanden och det kan hålla i sig upp till några dagar. Man kan då behöva ta värktabletter. Skulle smärtan vara mer långvarig ska man vända sig till sin tandläkare för uppföljning.