Vad är PMS och PMDS?
PMS innebär olika psykiska och fysiska besvär som sker före mens. PMDS är en svårare form som påverkar livskvaliteten mer drastiskt.
Vilka är vanliga symtom på PMS?
Vanliga symtom inkluderar irritation, humörsvängningar, huvudvärk och svullen mage.
Hur kan jag lindra besvären vid PMS?
Fysisk aktivitet, att undvika stress, mindfulness och en balanserad kost kan lindra symtomen.
Är PMS detsamma som PMDS?
Nej, PMDS har svårare symtom än PMS och kan inkludera självmordstankar och självskadebeteende.
När inträffar PMS vanligtvis?
PMS inträffar oftast en vecka innan mens och försvinner tre till fyra dagar in på mensen.
Kan man få hjälp med PMS av en nätläkare?
Ja, eftersom ingen gynekologisk undersökning behövs för diagnos kan en nätläkare hjälpa dig med PMS.
Vad kostar medicinsk yoga som behandling?
Medicinsk yoga kostar 1250 kr.
Kan naturläkemedel hjälpa vid PMS?
Det finns ingen bevisad effekt, men vissa upplever hjälp med symtomlindring från naturläkemedel.
Vilka professionella kan jag vända mig till för hjälp med PMS?
Du kan få hjälp på vårdcentral, av en gynekolog, barnmorska eller ungdomsmottagning.
Vilka hormonella förändringar orsakar PMS?
PMS orsakas av minskat östrogen och ökat progesteron, vilket påverkar serotoninhalten.
Kan stress påverka PMS-symtomen?
Ja, stress kan förvärra PMS-symtomen.
Är PMS vanligare under puberteten eller efter graviditet?
PMS kan förvärras vid större hormonförändringar som under pubertet och efter graviditet.
Son hormonpåverkan relaterad till graviditet och PMS?
Graviditet förhindrar progesterontillverkning vilket gör att PMS upphör under graviditeten.
Vilka läkemedel kan användas vid svår PMS?
Antidepressiva läkemedel som escitalopram och kombinerade p-piller kan användas vid svårare PMS.
Hur kan jag hålla koll på mina PMS-symtom?
Notera dina PMS-symtom och hur de påverkar dig för bättre planering av aktiviteter.