Vad Àr graviditetsillamÄende?
GraviditetsillamÄende Àr ett vanligt tillstÄnd under graviditeten dÀr den gravida upplever illamÄende och krÀkningar, sÀrskilt i början av graviditeten.
Hur lÀnge varar graviditetsillamÄendet?
Det varar oftast i början av graviditeten och brukar avta runt vecka 20, men vissa kan uppleva det under hela graviditeten.
Vad Àr hyperemesis gravidarum?
Det Àr en extrem form av graviditetsillamÄende som innebÀr kraftigt och ihÄllande illamÄende och krÀkningar.
Kan stress pÄverka graviditetsillamÄende?
Ja, stress kan vara en av de faktorer som bidrar till graviditetsillamÄende.
NÀr ska jag söka hjÀlp för graviditetsillamÄende?
Sök hjÀlp om du upplever extremt illamÄende, kraftiga krÀkningar eller tecken pÄ uttorkning.
Vilka behandlingar finns för graviditetsillamÄende?
Receptfria lÀkemedel mot Äksjuka kan hjÀlpa, och i vissa fall kan en lÀkare ordinera andra lÀkemedel. Akupunktur kan ocksÄ lindra symtomen.
Vad kan jag göra sjÀlv för att minska illamÄendet?
Ăt nĂ„got litet innan du stiger upp, undvik stress, Ă€t smĂ„ mĂ„ltider ofta och drick mycket vĂ€tska.
Kan jag behandlas för graviditetsillamÄende pÄ en vÄrdcentral?
Ja, din vÄrdcentral kan hjÀlpa dig med rÄdgivning och behandling för graviditetsillamÄende.
Ăr graviditetsillamĂ„ende farligt för barnet?
I de flesta fall Àr graviditetsillamÄende inte farligt för varken modern eller barnet.
Kan nÀtlÀkare hjÀlpa med graviditetsillamÄende?
Ja, nÀtlÀkare kan ge rÄdgivning och bedöma dina symtom för att hjÀlpa dig vidare.
Vilka tester kan utföras vid misstÀnkt hyperemesis gravidarum?
Blod- och urinprover kan tas för att utesluta andra sjukdomar och bedöma om organ Àr pÄverkade.
Vilken roll spelar hormonförÀndringar i graviditetsillamÄende?
HormonförÀndringar under graviditeten tros vara en orsak till illamÄende och krÀkningar.
Vilken typ av mat bör undvikas vid graviditetsillamÄende?
Undvik fet och kryddig mat för att minska illamÄendet.
Kan jag arbeta om jag har extremt graviditetsillamÄende?
Vid stora besvÀr som pÄverkar arbetet kan det bli nödvÀndigt att sjukskriva sig en period.
Vilka alternativ finns det om jag behöver nÀringslösning?
Vid extrema fall kan nÀringslösning ges via dropp under medicinsk övervakning.