Tillsammans med din barnmorska följer du graviditetens utveckling steg för steg.
Mödravårdens främsta uppgift är att övervaka din hälsa och barnets tillväxt under graviditeten. En annan är att förbereda dig och din partner inför förlossning och föräldraskap.
Kontakta oss gärna så fort du har fått reda på att du är gravid för att boka in ett Inskrivningssamtal. Vi har många goda råd som vi helst vill ge så tidigt som möjligt i graviditeten för att kunna ge dig och barnet den bästa starten.
Tillsammans gör vi en journal, mäter blodtryck och tar vissa urin- och blodprover. Vi informerar om fosterdiagnostik. Läkarbesök bokas in vid behov.
Vi följer ett basprogram utarbetat för Stockholms läns landsting som rekommenderar besök i graviditetsvecka 20, 25, 29 och därefter varannan vecka för förstföderskor och var tredje vecka för omföderskor t.o.m. v 40.
Dock är varje graviditet unik och individuell. Vi anpassar oss efter de behov som uppstår. Rutinmässigt mäts blodtryck och livmoderns tillväxt vid varje besök. Vi avlyssnar även barnets hjärtljud.
Vid vissa besök görs kontroller av dina blodvärden.
6-8 veckor efter förlossningen kommer modern för en uppföljande kontroll. I samband med besöket gör vi en gynekologisk undersökning samt informerar och skriver ut preventivmedel.
Verksamhetschef och barnmorska
Biträdande verksamhetschef och barnmorska