Vad gör en tandläkare?
En tandläkare utreder och behandlar skador och sjukdomar i munnen, samt förebygger att dessa uppstår genom undersökningar och behandlingar.
Är tandvård gratis för unga?
Ja, i Sverige är tandvård gratis till och med det år man fyller 23 år.
Hur ofta bör man besöka tandläkaren?
Det rekommenderas att besöka tandläkaren regelbundet, vanligtvis en gång per år beroende på individuella vårdbehov.
Kan man byta tandläkare när som helst?
Ja, du kan byta tandläkare när som helst genom att kontakta den nya kliniken du vill gå till.
Vilka tjänster erbjuds av tandläkare?
Tjänster inkluderar tandläkarundersökning, tandblekning, akut tandvård, tandrengöring, och tandimplantat bland annat.
Vad kostar en tandläkarundersökning vanligtvis?
En tandläkarundersökning kostar oftast cirka 1100 kr.
Täcks tandblekning av tandvårdsbidraget?
Nej, estetiska behandlingar såsom tandblekning täcks normalt inte av tandvårdsbidraget.
Vad är det vanliga priset för tandimplantat?
Tandimplantat kostar oftast cirka 4500 kr.
Hur kan jag använda mitt tandvårdsbidrag?
Du kan använda ditt tandvårdsbidrag för vanliga tandläkarbesök och behandlingar, men inte för kosmetiska ingrepp.
Kan jag få ytterligare bidrag om jag har en sjukdom som påverkar tandhälsa?
Ja, om du har en sjukdom som påverkar tandhälsa kan du få ytterligare bidrag.
Vad ingår i en tandhygienistbehandling?
En tandhygienistbehandling inkluderar rengöring och rådgivning om munhygien för att förebygga tandköttssjukdomar.
Hur skiljer sig Folktandvården från privata kliniker?
Skillnaden ligger främst i pris och tillgänglighet, där både kan erbjuda liknande tjänster men till varierande kostnader.
Finns det några rabatter för äldre hos tandläkare?
Äldre personer över 65 år har rätt till högre tandvårdsbidrag som kan användas för tandläkarbesök.
Behöver jag boka tid för akut tandvård?
Ja, det är oftast bäst att boka en tid även för akut tandvård för att säkerställa omedelbar hjälp.
Vad kostar frisktandvård?
Frisktandvård kan kosta från 45 kr beroende på det individuella vårdbehovet och avtalets omfattning.