Vad gör en tandhygienist?
En tandhygienist arbetar med förebyggande tandvård, undersöker munhälsa, rengör tänder och ställer diagnoser.
Hur ofta bör jag besöka en tandhygienist?
Det beror på dina individuella behov, men vanligtvis mellan vartannat år och var tredje månad.
Vad kostar en tandhygienistundersökning?
Priserna varierar mellan 600 och 1300 kronor beroende på kliniken samt typ av behandling.
Vilka problem kan en tandhygienist hjälpa med?
En tandhygienist kan hjälpa med tandlossning, tandköttsinflammation, plack, tandsten och dålig munhygien.
Vad är skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare?
Tandhygienisten arbetar förebyggande medan tandläkaren kan utföra större ingrepp som att laga hål.
Kan jag använda tandvårdsbidraget hos en tandhygienist?
Ja, tandvårdsbidraget kan användas hos tandhygienister på kliniker som är anslutna till det statliga tandvårdsstödet.
Behöver jag boka tid för en basundersökning hos tandhygienist?
Ja, det krävs vanligtvis en tidsbokning, oftast kan detta göras online eller via telefon.
Hur lång är utbildningen för att bli tandhygienist?
Utbildningen är tre år lång och leder till en kandidatexamen i oral hälsa.
Kan en tandhygienist ta bort missfärgningar på tänderna?
Ja, genom rengöring och polering kan en tandhygienist ta bort missfärgningar.
Kan en tandhygienist ställa diagnoser?
Ja, en tandhygienist kan ställa vissa diagnoser och ge behandling för att motverka sjukdomsutveckling.
Ingår fluorbehandling hos tandhygienisten?
Ja, vid behov behandlas tänderna med fluor för att stärka och skydda.
Hur beräknas priset hos en tandhygienist?
Priset beror på behandlingens omfattning och om du går till privat mottagning eller Folktandvården.
Vad innebär frisktandvård?
Frisktandvård är ett avtal med Folktandvården där du betalar en fast månadskostnad för tandvård.
Hur vet jag om jag riskerar tandlossning?
Tandhygienisten undersöker tandköttsfickorna för att bedöma risken för tandlossning.
Kan en tandhygienist hjälpa till med ilningar i tänderna?
Ja, de kan ge råd och behandlingar som minskar ilningar.