Vad innebär ett psykologbesök?
Det är ett samtal där psykologen bedömer och hjälper dig med psykiska problem som ångest eller depression.
Vad kostar ett psykologbesök privat?
Ett privat psykologbesök kostar vanligtvis mellan 800–1500 kronor för en timme.
När ska jag söka hjälp hos en psykolog?
Du bör söka hjälp om du upplever att dina psykiska besvär påverkar din vardag negativt under längre tid.
Vad gör en psykolog?
En psykolog undersöker, diagnostiserar och behandlar psykiska problem samt stödjer personlig utveckling.
Kan en psykolog skriva ut medicin?
Nej, det kan endast en psykiatriker som är en läkare specialiserad på psykiska sjukdomar.
Vad är skillnaden mellan psykolog och psykoterapeut?
En psykolog har en akademisk utbildning medan en psykoterapeut har vidareutbildning från andra vårdyrken.
Vad kan jag få hjälp med hos en psykolog?
Du kan få hjälp med att hantera ångest, depression, fobier, stress och mer genom samtalsterapi.
Hur vet jag om en psykolog är legitimerad?
Du kan kontrollera legitimering hos Socialstyrelsen för att säkerställa psykologens kompetens.
Vad är kognitiv beteendeterapi (KBT)?
KBT är en terapiform som fokuserar på att ändra negativa tankar och beteenden för att förbättra ditt mående.
Vad kostar en neuropsykiatrisk utredning?
En neuropsykiatrisk utredning kostar vanligtvis mellan 26500-35000 kronor.
Är psykologbesök gratis för ungdomar?
Ja, vården är generellt gratis för personer under 18 år när den söks via regionen.
Vad händer om jag inte vet varför jag mår dåligt?
Det är inget problem, psykologen kan hjälpa till att förstå varför du mår dåligt genom samtal.
Hur länge ska jag ha känt mig nedstämd innan jag kontaktar en psykolog?
Om du har känt dig nedstämd i två veckor eller längre kan det vara bra att kontakta en psykolog.
Vad är psykodynamisk terapi (PDT)?
PDT är en terapimetod som fokuserar på att förstå de känslomässiga orsakerna bakom ditt beteende.
Hur utbildar man sig till psykolog?
Man genomgår en minst femårig universitetsutbildning och gör därefter ett års praktisk tjänstgöring.