Vad gör en gynekolog?
En gynekolog är en läkare specialiserad på det kvinnliga könsorganet, graviditeter och förlossningar, och kan hjälpa med undersökningar och behandlingar av underlivsbesvär.
Kan jag göra en gynekologisk undersökning om jag har mens?
Ja, men det är ofta bättre att undvika cellprovtagning under mens eftersom det kan försvåra provanalysen.
Hur utbildar man sig till gynekolog?
Först genomgår man läkarprogrammet under 5,5 år, därefter AT-tjänstgöring i cirka 18-24 månader, och sedan specialisering inom gynekologi.
Vilken skillnad finns det mellan en gynekolog och en barnmorska?
Gynekologen är en legitimerad läkare medan barnmorskan är en vidareutbildad sjuksköterska med fokus på graviditet och förlossning.
Vilka tjänster erbjuder en gynekolog?
Gynekologer erbjuder tjänster som testning av könssjukdomar, behandling av infektioner, cellprovtagning och preventivmedelsrådgivning.
Kostar ett besök hos en gynekolog olika beroende på om det är privat eller offentligt?
Ja, hos privat gynekolog kan det kosta 1500-2000 kronor, medan regionens specialistvård har en patientavgift på cirka 400 kr utan remiss.
Vad ingår i en fertilitetsutredning?
En fertilitetsutredning omfattar undersökningar som kan kosta mellan 275-4500 kr beroende på omfattningen, oftast runt 1300 kr.
Hur mycket kostar ett NIPT-test?
Ett NIPT-test kostar vanligtvis runt 5900 kr, men priserna kan variera mellan 4590-6995 kr.
När bör man boka tid hos en gynekolog?
Det är klokt att boka tid om du har besvär från underlivet, när du märker förändringar, eller behöver rådgivning om preventivmedel.
Kan jag göra en ultraljudsundersökning hos en gynekolog?
Ja, gynekologer erbjuder ultraljudsundersökningar, vilket till exempel kan kosta mellan 275-1095 kr.
Erbjuds behandling för klimakteriebesvär hos gynekologen?
Ja, behandling för klimakteriebesvär erbjuds och brukar kosta runt 260 kr.
Hjälper gynekologer vid urininkontinens?
Ja, gynekologer kan behandla urininkontinens med en kostnad från 275 kr.
Behandlar gynekologer blödningsrubbningar?
Ja, gynekologer kan hjälpa till vid blödningsrubbningar till en kostnad på cirka 190 kr.
Är det möjligt att få behandling mot endometrios hos gynekologen?
Ja, gynekologer erbjuder behandling för endometrios, med priser från 100-275 kr.
Kan jag vända mig till en gynekolog för näringsrådgivning?
Ja, kostrådgivning erbjuds och kostar vanligtvis runt 250 kr.