Vad gör en ögonläkare?
En ögonläkare behandlar och diagnostiserar ögonsjukdomar och skador, samt erbjuder synkorrigering.
Vad kostar en privat konsultation hos en ögonläkare?
En privat konsultation hos en ögonläkare kostar cirka 2000 kr.
Behöver jag en remiss för att träffa en ögonläkare?
Du kan träffa en ögonläkare utan remiss genom att kontakta en ögonklinik direkt, men en remiss kan fås från en läkare eller optiker.
Vilka ögonsjukdomar behandlar en ögonläkare?
Ögonläkare behandlar sjukdomar som starr, glaukom, näthinnedegeneration och ögoninflammationer.
Vad innebär en starroperation?
En starroperation innebär att en konstgjord lins sätts in, oftast under lokalbedövning.
Hur förbereder jag mig inför besöket hos en ögonläkare?
Vanligtvis behöver du ingen speciell förberedelse, men ibland kan du få droppar för att förstora pupillerna.
Hur snabbt kan jag få en tid hos en ögonläkare utan remiss?
Kontakta en ögonklinik direkt för snabbast möjliga tid utan remiss.
Vilka undersökningsmetoder använder en ögonläkare?
En ögonläkare kan använda synskärpekontroll, tryckmätning, ultraljud och näthinnefotografering med mera.
Kan barn undersökas av en ögonläkare?
Ja, barn under sju år med synfel bör undersökas av en ögonläkare, och ibland krävs undersökning under narkos.
Vad händer efter ett besök hos ögonläkaren?
Efter besöket får du instruktioner för vidare vård av dina ögon, ofta med ögondroppar eller medicin.
När bör man besöka en ögonläkare akut?
Plötslig synförsämring, stark ljuskänslighet, främmande föremål i ögat eller smärta är skäl för akutbesök.
Vad betyder oftalmolog?
Oftalmolog är det medicinska namnet för en ögonläkare som är specialist på ögonsjukdomar.
Hur lång tid tar en grundläggande ögonundersökning?
En grundläggande undersökning kan vara klar på tio minuter beroende på omfattningen.
Kan en optiker ge en remiss till en ögonläkare?
Ja, en optiker kan ge en remiss till en ögonläkare om det finns behov av specialistsvård.
Går det att kombinera optikers och ögonläkarens tjänster?
Ja, såväl optiker som ögonläkare arbetar för att förbättra syn och behandla ögonproblem.