Blodtrycket är det tryck som uppstår i blodkärlen när blodet drivs från hjärtat ut i kroppen och senare tillbaka till hjärtat. Högt blodtryck försvårar hjärtats pumparbete och kan vara allvarligt om du inte får det behandlat.
Om du har högt blodtryck ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom, demens och försämrad blodcirkulation i benen. Därför är det viktigt att söka sjukvård om du misstänker eller är orolig för att du har högt blodtryck.
Ungefär en tredjedel av Sveriges vuxna befolkning har högt blodtryck. I de flesta fall behövs behandling med läkemedel för att sänka blodtrycket.
Vid högt blodtryck kan du få lindriga symtom såsom lätt huvudvärk och trötthet. Vid riktigt höga blodtryck kan du få tydligare symtom av trötthet samt illamående, svår huvudvärk och andnöd.
Många som har högt blodtryck känner ibland ingenting alls och då är mätning av blodtrycket det enda sättet att veta säkert om det är förhöjt.
Välkommen att boka en tid hos Dr Afshin Motamedi för att få hjälp med högt blodtryck!
Leg. Läkare och Specialist i allmänmedicin
Jag tog min läkarexamen från Karolinska Institutet 1995 och är specialist i allmänmedicin sedan 2004. Jag har goda kunskaper i reumatologi i samband med ST på Reumatologen på dåvarande Huddinge Sjukhus AB.