Brukar du vakna med huvudvärk eller ömma käkar? Det kan bero på att du gnisslar eller pressar ihop dina tänder, ofta på grund av stress. En bettskena kan vara en lösning på problemet.
Tandläkaren utför en vanlig undersökning och kan då se om dina tänder utsatts för mer slitning än normalt i förhållande till din ålder. Tandläkaren känner även på käkarna och kontrollerar tändernas kontakt med varandra. Efter att ha utrett orsakerna bakom tandgnissling eller tandpressning kan bettskena vara ett alternativ, men vi kan även erbjuda hjälp i form av bettjustering eller rörelseträning.
Bettskenan är en formgjuten skena i mjuk- eller hårdplast som du har under natten för att skydda dina tänder mot slitskador. Du kan i början uppleva att det känns obekvämt och att det spänner i tänderna, att du är torr i munnen eller har ovanligt mycket saliv. Eventuella besvär brukar gå över efter några veckor. God munhygien är dock viktigare än någonsin och det gäller även att sköta sin bettskena noga för att uppnå önskade resultat.
Tveka inte att ta kontakt med Folktandvården Skanstull vid ytterligare frågor om bettskenor eller om du vill boka en tid hos oss!