Äggdonation

Att donera ägg är ett sätt att hjälpa ett ofrivilligt barnlöst par eller en ensamstående kvinna till föräldraskap. När det gäller äggdonation i Sverige finns en åldersgräns som innebär att du behöver ha fyllt 23 år, men inte får vara äldre än 36 år för att få donera ägg. IVF-behandling med äggdonation är en framgångsrik metod som ger hög chans till graviditet.

Vill du boka tid för äggdonation redan idag? 

Boka äggdonation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta äggdonation

Sammanfattning

OmÄggdonation är att ge bort ägg till en kvinna som inte kan bli gravid med sina egna ägg.
MetodÄggen tas ut under lokalbedövning. Läkaren använder en nål och tittar samtidigt på en bild framställd genom ultraljud.
KostnadDu får ca cirka 600 kronor för att göra en spermadonation. 
FördelarFördelarna med äggdonation är att du hjälper någon att förverkliga en viktig dröm.
NackdelarEn nackdel med att donera ägg är att donatorn genomgår en hormonbehandling som kan ha vissa biverkningar.
VårdgivareVi listar vårdgivare som erbjuder äggdonation och som tar emot donerade ägg.

Om äggdonation

Äggdonation innebär att en kvinna som inte har egna ägg som fungerar kan bli gravid med spermier från sin partner. Vid en äggdonation är det vanligast att den som donerar och mottagaren är anonyma inför varandra. I vissa fall kan det vara aktuellt att donera till någon du känner. Som donator har du inga rättigheter eller skyldigheter gentemot barnet. Den som föds genom en äggdonation har i vuxen ålder rätt att få information om sin härkomst och donatorn.

Du kan donera ägg hos ett reproduktionscentrum som drivs i regionens regi. De utreder och behandlar ofrivillig barnlöshet. Du kan också donera ägg vid en privat klinik.

Vem kan bli hjälpt genom äggdonation?

En äggdonation är ett alternativ för den som lider av ofrivillig barnlöshet på grund av till exempel:

  • tidig menopaus
  • att äggstockarna inte fungerar på grund av cellgifter eller kirurgi
  • när det finns genetiska skäl till att inte bli gravid med egna ägg.

Hur stor är chansen att bli gravid med äggdonation?

Äggdonation i Sverige lyckas oftast. Till skillnad från vid andra försök att bli gravid spelar inte kvinnans ålder någon roll för resultatet. Det finns dock en gräns för hur gammal du får vara för att få ägg donerade genom reproduktionscentrum. Har du fyllt 40 kan en privat klinik vara ditt enda alternativ.

Det är alltså inte alla som vill genomgå en äggdonation som kan göra det och väntetiderna kan vara ganska långa i Sverige. Äggdonation utomlands kan också vara ett alternativ. Tidigare har många svenska par genomför fertilitetsbehandling genom äggdonation i Danmark.

Kan man få barn när man donerat ägg? 

En äggdonation påverkar inte dina möjligheter att få barn i framtiden. Det ägg som tas ut hade försvunnit ändå och nästa menscykel kommer att vara helt normal.

Får man välja äggdonator? 

Det är inte du utan en läkare eller sjuksköterska som utser en lämplig donator vid äggdonation. Det är alltså inte möjligt att välja vilka egenskaper en anonym donator ska ha. Däremot kan du under vissa omständigheter ta emot ägg från en vän som blir godkänd som donator.

Hur blir man äggdonator?

För att kunna göra en äggdonation i Sverige tar du kontakt med en vårdinstans som arbetar med detta. Du kommer att få prata med en läkare och en kurator som avgör om du passar som donator.

Vilka krav ställs på en äggdonator?

För att du ska kunna bli äggdonator krävs det att du kan leva upp till ett antal krav:

  • Du bör vara mellan 23 och 36 år gammal.
  • Det får inte finnas allvarliga ärftliga sjukdomar i din släkt.
  • Du får inte ha en smittsam sjukdom vid donationstillfället.
  • Du ska vara psykiskt frisk.
  • Din ägglossning ska vara normal.

För att fastställa att du lämpar dig för äggdonation tas tester vid flera tillfällen. För att du ska accepteras som äggdonator på en privatklinik kan det även finnas andra krav. Det är till exempel vanligt att det finns krav på att ditt BMI inte får vara över en viss gräns.

Hur går äggdonation till?

Metod 

Du får ett lugnande läkemedel när du kommer till kliniken och äggen plockas sedan ut under lokalbedövning. En ultraljudsstav förs in i slidan så att läkaren som genomför ingreppet kan se äggblåsorna. Äggen tas, med bilden som vägledning, ut med hjälp av en nål. Behandlingen tar omkring 20 minuter och när det är klart stannar du och vilar i ca 2 timmar på kliniken.

Innan äggdonation

Innan behandlingen genomgår en äggdonator en hormonbehandling vars syfte är att man ska kunna ta ut flera ägg vid samma tillfälle.

Efter äggdonation

Hormonbehandlingen kan innebära att magen svullnar på grund av att det samlas vätska, och att humöret påverkas. Det gäller inte bara efter utplockningen av äggen utan även under tiden innan ingreppet då du genomgår hormonbehandlingen. Om du gjort en anonym äggdonation så får du veta om den har resulterat i en förlossning.

Ersättning för äggdonation

Om du väljer att donera ägg vid ett reproduktionscentrum får du 8 000 kronor i ersättning. Det kan också vara lite mer, beroende vilken region det är. Ersättningen är skattefri och förväntas täcka dina omkostnader i samband med donationen. Det är inte meningen att du ska göra en äggdonation för att tjäna pengar i första hand. Ersättningen kan dock vara högre om du gör en äggdonation privat och du kan också donera ägg flera gånger.

Vad kostar äggdonation?

Det är många olika faktorer som avgör priset på en äggdonation vid en privat klinik. När du jämför priser är det viktigt att väga in allt som ingår i behandlingen. Äggdonation är en del av en IVF-behandling, som kan kosta 50 000–100 000 kronor om du väljer att genomföra behandlingen på en privat klinik. Du kan också få en äggdonation på remiss från regionen och betalar då bara patientavgifter.

Fördelar med äggdonation

  • Att donera ägg är att hjälpa någon att bli gravid.
  • Viss ersättning utgår.

Nackdelar med äggdonation

  • Hormonbehandlingen i samband med äggdonation kan ha vissa biverkningar.

Vem kan hjälpa dig med äggdonation?

Kan äggdonation utföras av nätläkare?

En nätläkare kan förklara hur det går till att donera ägg och vad det innebär att genomföra en befruktning med donerade ägg.


Publicerad: 27 november 2022 kl 21:39
Uppdaterad: 27 november 2022 kl 21:59

Författare:

Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor

Ovumia

1177

Akademiska.se

Relaterade blogginlägg

Tips på träning under och efter graviditet

Gravid? Stort grattis! Här får du tips på saker att tänka på kring träning under och efter graviditeten, läs mer här!

Ett par som väntar barn.
VR-film som ska bidra till minskad förlossningsrädsla

Barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad delar med sig av sina kunskaper om förlossningsskräck och berättar om sitt VR-projekt.

Ett barn som vickar på sin mjölktand.
Allt du behöver veta om mjölktänder

Hur många mjölktänder ska man egentligen få? Och när börjar man tappa mjölktänderna? Vården.se har samlat allt du behöver veta om mjölktänder!

Litet barn pussar på sin gravida mammas mage.
Vad är folsyra och varför är det viktigt när man är gravid?

Folsyra är ett kosttillskott för dig som behöver få i dig mer av ämnet folat. Läs mer om folsyra och varför det är viktigt under en graviditet!


Vill du boka tid för äggdonation redan idag? 

Boka äggdonation redan idag hos någon av våra bokningsbara vårdgivare här på Vården.se. 

Hitta äggdonation

Snabba fakta

Om äggdonation

  • Äggdonation ger en ofrivilligt barnlös kvinna en chans till graviditet och förlossning.
  • Att ta ut ägg går fort men ingreppet föregås av hormonbehandling.

Viktiga länkar

Läs mer om ofrivillig barnlöshet (Vården.se)
Läs mer om IVF-behandling (Vården.se)
Läs mer om spermadonation (Vården.se)