Vad Àr skabb?
Skabb Àr en hudsjukdom som orsakas av kvalster som angriper huden och orsakar klÄda.
Vilka symtom Àr vanliga vid skabb?
Vanliga symtom inkluderar stark klÄda, sÀrskilt nattetid, och smÄ trÄdsmala gÄngar eller knottror pÄ huden.
Hur smittar skabb mellan mÀnniskor?
Skabb smittar frÀmst genom direkt fysisk kontakt eller att dela sÀng med en smittad person.
Kan skabb gÄ över av sig sjÀlv?
Skabb kan försvinna av sig sjÀlv men risken Àr att det sprids till andra.
Vilken behandling finns för skabb?
Tenutex Àr ett receptfritt lÀkemedel som anvÀnds för att behandla skabb genom insmörjning.
Hur kan jag lindra klÄdan frÄn skabb?
KlÄdan kan dÀmpas med hydrokortisonkrÀm, Àven efter att skabben försvunnit.
Vad Àr krustös skabb?
Krustös skabb Àr en mer smittsam form av skabb som oftare drabbar personer med nedsatt immunförsvar.
Kan djur smitta mÀnniskor med skabb?
Skabb frÄn djur kan ge lindriga besvÀr men förökar sig inte pÄ mÀnniskors hud.
Hur kan jag rengöra klÀder frÄn skabb?
TvÀtta klÀder och textilier i minst 60 grader eller vÀdra dem i minst tvÄ dagar för att döda skabben.
Kommer skabb alltid med klÄda?
Skabb behöver inte alltid orsaka klÄda; symtomen kan dröja flera veckor efter smittotillfÀllet.
Hur ser skabbdjur ut?
Skabbdjur Àr smÄ kvalster och kan ses som mycket smÄ svarta prickar, ibland synliga endast med lupp.
Kan en nÀtlÀkare diagnostisera skabb?
Ja, en nÀtlÀkare kan ofta hjÀlpa till med att diagnostisera skabb.
Vad ska jag göra om Tenutex inte fungerar?
Om Tenutex inte hjÀlper kan en starkare, receptbelagd behandling behövas enligt lÀkares rekommendation.
Var kan jag fÄ vÄrd för skabb?
Du kan söka vÄrd pÄ vÄrdcentral eller hos en hudlÀkare för diagnos och behandling av skabb.
Ăr det nödvĂ€ndigt att informera skolan om ett barn har skabb?
Ja, det Àr viktigt att informera om ett barn har skabb sÄ att lÀmpliga ÄtgÀrder kan vidtas.