Vad är myalgi?
Myalgi är den medicinska termen för smärta i muskler och kan vara lokaliserad eller spridd över hela kroppen.
Vilka symtom är vanliga vid myalgi?
Vanliga symtom inkluderar djup, molande smärta, skarp och intensiv smärta samt muskelsmärta i specifika muskler eller kroppsdelar.
Hur kan jag lindra tillfällig muskelsmärta själv?
Du kan vila och använda receptfria läkemedel för att lindra tillfällig muskelsmärta.
När bör jag söka vård för myalgi?
Sök vård om muskelvärk åtföljs av hög feber, svaghet, andningssvårigheter eller om den inte går över.
Vad är orsaken till myalgi?
Orsaker kan inkludera översträckning, infektioner, sjukdomar som fibromyalgi eller biverkningar av medicin.
Vilka sjukdomar kan orsaka myalgi?
Sjukdomar som kan orsaka myalgi inkluderar covid-19, borrelia, TBE, och hypotyreos.
Kan myalgi vara kronisk?
Ja, myalgi kan vara kronisk, särskilt i samband med tillstånd som fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom.
Hur diagnostiseras myalgi?
Diagnosen ställs baserat på en beskrivning av smärtans karaktär, varaktighet och andra symtom du upplever.
Vilka behandlingar finns mot myalgi?
Behandling beror på orsaken men kan inkludera både egenvård och medicinska åtgärder vid behov.
Vilka tecken på infektion ska jag vara uppmärksam på vid myalgi?
Tecken som svullnad, rodnad och feber i samband med muskelsmärta kan indikera infektion.
Hur påverkar översträckning musklerna vid myalgi?
Översträckning kan leda till lokaliserad smärta genom att orsaka skada på muskelfibrerna.
Vad ska jag göra om smärtan inte försvinner?
Om smärtan inte försvinner bör du kontakta vårdcentralen för en utredning.
Kan jag utöva fysisk aktivitet vid myalgi?
Det beror på orsaken och smärtans intensitet, det är oftast bra att undvika överansträngning.
Vilken roll spelar receptfria läkemedel vid behandling av myalgi?
Receptfria läkemedel kan hjälpa till att mildra smärtan vid tillfällig och lindrig myalgi.
Finns det risk förlängning av smärtan vid olämplig behandling?
Ja, olämplig eller fördröjd behandling kan leda till förvärrad eller kronisk smärta.