Vad är mellanblödningar?
Mellanblödningar är oväntade blödningar som kan ske mellan menstruationerna och är vanliga i fertil ålder.
Är mellanblödningar farliga?
Vanligtvis är mellanblödningar ofarliga men de kan vara tecken på könssjukdomar eller andra hälsoproblem.
Vilka orsaker finns det till mellanblödningar?
Orsaker kan inkludera att nyligen ha börjat med p-piller, stress, hormonspiral, könssjukdomar och klimakteriet.
Varför får jag mellanblödningar med p-piller?
Mellanblödningar kan uppstå om du nyligen börjat med p-piller, missat doser eller bytt sorts preventivmedel.
Hur länge ska mellanblödningar pågå innan jag söker vård?
Om mellanblödningar pågår längre än tre månader eller är ovanliga bör du söka vård.
Vad kan en gynekologisk undersökning visa?
En gynekologisk undersökning kan fastställa orsaken till mellanblödningar och ge rätt behandling.
Vad kostar en gynekologisk undersökning?
En gynekologisk undersökning kostar vanligtvis mellan 200-1500 kr, oftast 450 kr.
När ska jag söka hjälp för mellanblödningar?
Du bör söka hjälp om du har oskyddat sex, är gravid över tredje månaden eller har konstant blödning.
Kan stress orsaka mellanblödningar?
Ja, stress kan påverka din cykel och ge upphov till mellanblödningar.
Vad är symptomen på mellanblödningar?
Symptomen inkluderar blödning från underlivet när du inte har mens och blodblandade flytningar.
Kan mellanblödningar upphöra av sig själva?
Ja, många mellanblödningar är tillfälliga och upphör av sig själva utan behandling.
Vad är ett klamydiatest?
Ett klamydiatest hjälper att diagnosticera klamydia, vilket kan vara en orsak till mellanblödningar.
Vad kan orsaka mellanblödningar efter klimakteriet?
Efter klimakteriet kan de bero på allvarligare sjukdomar som livmoderhalscancer.
Var kan jag få hjälp med mellanblödningar?
Du kan få hjälp på vårdcentral, hos en gynekolog, barnmorska eller på ungdomsmottagningen.
Kan mellanblödningar orsakas av hormonella preventivmedel?
Ja, hormonella preventivmedel som p-piller eller hormonspiral kan orsaka mellanblödningar.