Effektiv behandling av kronisk smärta

ANNONS. Internationella Smärtkliniken.

Kronisk smärta är ett förvånansvärt vanligt problem och så mycket som 20% av Sveriges befolkning är drabbad. Ändå finns det förhållandevis lite hjälp att få. Hos Internationella Smärtkliniken erbjuds den som är drabbad en unik behandling som ger möjligheten att bli av med smärtan – för gott.

1 oktober 2019 kl 11:39

Internationella SmärtklinikenTomas - Tomas Ekström

En långsiktig lösning vid kronisk smärta

Kronisk smärta innebär att man har haft problem med smärta i mer än tre månader. Det kan till exempel handla om fibromyalgi, reumatism, artros eller ischias. Smärtan kan ta sig olika uttryck och många besväras också av domningar och stickningar. Kronisk smärta är ofta svår att få bukt med, men hos Internationella Smärtkliniken används en unik metod som ger tydliga och långsiktiga resultat.

– Kronisk smärta beror på hårda muskler som klämmer på nerverna, berättar Tomas Ekström, specialistläkare och grundare av Internationella Smärtkliniken. För att bli av med smärtan måste man alltså göra musklerna mjuka, så trycket på nerverna släpper.

Metoden som används för att åstadkomma detta är triggerpointblockader, ibland också kallat blistring, i kombination med hemövningar. Metoden har hjälpt otaliga patienter, och många har till och med blivit av med sina besvär helt och hållet.

Så går behandlingen till

Vid behandlingen med triggerpointblockader injiceras en lokalbedövning i nervsystemet, vilket i sin tur gör att musklerna mjuknar. Utmaningen är att sedan hålla musklerna mjuka tillräckligt länge för att eventuella skador på nerverna ska hinna läka. För att lyckas med det får patienterna noggranna instruktioner att följa efter behandlingen, både när det gäller hemövningar och kosthållning.

– Vi har under åren förfinat metoden, mycket tack vare patienternas feedback, säger Tomas Ekström. Nu finns möjligheten att uppnå en livslång effekt, där du helt blir av med smärtan.

Hur snabbt man märker resultaten av behandlingen kan variera, vissa känner av dem direkt, men vanligast är att det tar en till två veckor innan man kan börja märka skillnaden. Den totala läkningstiden är två till fyra veckor, med regelbundna behandlingar.

Native Smärtbehandling

Historien bakom metoden

Behandlingsmetoden har en intressant historia och uppfanns redan på 1940-talet av de amerikanska läkarna Janet Travell och David Simons. Janet var JF Kennedys privata läkare och behandlade hans kroniska ryggsmärtor med hjälp av triggerpointblockader. Tack vare behandlingen kunde Kennedy senare ställa upp i presidentvalet och den nya behandlingsmetoden blev mycket populär. Tomas Ekström gick smärtläkarutbildning i USA, och är den enda europeiska läkare som hade Janet Travell och David Simons som lärare under sina studier.

På 1980-talet var metoden med triggerpointblockader det vanligaste sättet att behandla smärtor i USA, men den slog aldrig igenom i Sverige. Tomas har arbetat med att föra vidare och utveckla behandlingsmetoden, först på sin klinik i Piteå och nu på Internationella Smärtkliniken i Uppsala. Som namnet antyder är målet att sprida metoden till ännu fler länder, ett projekt som pågår just nu.

En investering i din hälsa

Har du besvär med kronisk smärta och vill testa den unika metoden som Internationella Smärtkliniken erbjuder, finns möjligheten att genomgå en första behandling för 5000 kr. Känner man sig nöjd med resultaten av den kostar det sedan 45 000 kr att fullfölja hela behandlingen.

Det är en stor summa pengar, men på Internationella Smärtkliniken menar man att det är en bra investering. Många av de besvär som de ser mycket av, till exempel fibromyalgi, reumatism och ansiktssmärtor, har idag ingen långsiktig behandling som är så effektiv som triggerpointblockaderna. I och med möjligheten att bli av med smärtan helt och hållet kan det vara värt att boka en behandling för den som kämpat länge med sina besvär.