Akut tandvård

De flesta människor behöver någon gång i livet hjälp med akut tandvård.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Akut tandvård
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (125)
Digital vårdgivare (5)
(31)
Öppet, idag till 18:00

Tandläkare Yasser Kayyali

Drottninggatan 20-22, Helsingborg
(43)
Öppet, idag till 17:00

Tandläkare Siv Sladius

Odengatan 83, Stockholm
(70)
Öppet, idag till 16:00
(67)
Öppet, idag till 18:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(30)
Öppet, idag till 17:00

Din Tandläkare i Solna AB

Hotellgatan 3, 5 tr, Läkarhuset i Solna Centrum, Solna
(29)
Öppet, idag till 17:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(29)
Öppet, idag till 22:00

Abbas Dental, Helsingborg

Kullagatan 52, Helsingborg
(17)
Öppet, idag till 17:00
(14)
Öppet, idag till 19:00

Folktandvården Kista

Kista Galleria, trappa 5, plan 1
(12)
Öppet, idag till 17:00

Svea Tandläkarpraktik

Sveavägen 45, Stockholm
(31)
Öppet, idag till 21:00

City Dental

Drottninggatan 27, Stockholm
(13)
Öppet, idag till 18:00
(19)
Öppet, idag till 19:00

Dental Kompaniet

Ljungmyrsvägen 2, Täby
(74)
Öppet, idag till 18:00

Gloss & Floss

Ölandsgatan 42, Stockholm
(11)
Öppet, idag till 17:00

Tandläkare Cleopatra Eriksson

Repslagaregatan 13, Norrköping
(9)
Öppet, idag till 17:00

Botkyrka Dental

Storvretsvägen 4, Tumba
(35)
Öppet, idag till 18:00
  • 1

Akut tandvård

Vanligaste orsakerna till att patienter söker akut tandvård är för att man har drabbats av akut tandvärk, bitit sönder en tand, en fyllning har lossnat eller att man har tappat en krona eller bro. Patienter som har akuta tandproblem bör söka hjälp då obehandlade besvär oftast inte blir bättre av sig självt.

Mer om akuttandvård

De flesta människor behöver någon gång i livet hjälp med akut tandvård. Vanligaste orsakerna till att patienter söker akut tandvård är för att man har drabbats av aku ttandvärk, bitit sönder en tand, en fyllning har lossnat eller att man har tappat en krona eller bro. Patienter som har akuta tandproblem bör söka hjälp då obehandlade besvär oftast inte blir bättre av sig självt.

Vilka utför akut tandvårdsbehandling?

Vid akuta besvär ska du i första hand vända dig till din ordinarie tandläkare. Om din vanliga tandläkare inte kan ta emot dig, kanske är mottagningen fullbokad eller har stängt, kan du vända dig till närmaste akutmottagning. Akutmottagningar tar emot alla, oavsett var du är skriven.

Akut tandvärk

Tandvärk kan bero på många olika anledningar och den vanligaste orsaken är att man har fått en infektion i tanden. Tandvärk kan komma plötsligt och du kan ha ilningar, känna dig öm och vara svullen. Om tandens emalj är skadad eller om du har inflammation i pulpan, kan du också få tandvärk.

Det är viktigt att söka vård för tandvärk oavsett om värken kommer och går eller om besvären förvärras. Om du till exempel inte behandlar en inflammation kan varbildning sprida sig till andra områden i ansiktet.

Tand som är grå

Om du har får en skada på tanden kan den ändra färg och bli grå. Ett färgbyte tyder på att tanden har blivit infekterad då pulpan i tanden har skadats eller dött. På en tandläkarmottagning kan din mun röntgas för att se om fler skador uppstått på tanden.

Tandlossning

Om ditt tandkött blöder kan det tyda på att man har en inflammation eller en tand som sitter löst, då bakterier har suttit på tanden eller i tandköttsfickorna under en längre tid. Om din tand sitter löst kan en operation behövas för att tandköttet ska bli friskt igen. Tandläkaren skär då bort det inflammerade tandköttet och rensar runt tanden.

Förebygg akuttandvärk på barn

Då många barn är aktiva i olika sporter kan de löpa större risk för att skada sina tänder, speciellt sporter som involverar klubbor. Med hjälp av tandskydd kan de förebygga eventuella skador. För barn med utstående framtänder är det extra viktigt med tandskydd.

Om ett barn slår ut en eller flera av sina mjölktänder är det viktigt att söka hjälp så att de permanenta tänderna inte förstörs.