Ögonundersökning
En kvinna sitter och gör en ögnundersökning

Ögonundersökning

Om du har besvär med ögonen kan du behöva göra en ögonundersökning. Här kan du läsa allt om hur en undersökning går till!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder ögonundersökning där det passar dig.

Boka tid för ögonundersökning

Ögonlasern i Stockholm
Undersökning inför Lasek / ICL
Kungsholmen, Stockholm
Optalmica Ögonklinik, Täby Centrum
Konsultation hos optiker
Täby
Optalmica Ögonklinik, Täby Centrum
Konsultation inför ICL
Täby
Ögonlasern i Stockholm
Undersökning inför Lasek / ICL
Kungsholmen, Stockholm
Ögonlasern i Stockholm
Undersökning inför Lasek / ICL
Kungsholmen, Stockholm
Ögonlasern i Stockholm
Undersökning inför Lasek / ICL
Kungsholmen, Stockholm

Snabba fakta om Ögonundersökning

Vad är ögonundersökning?

Om du har besvär med ögonen kan du behöva göra en ögonundersökning. Det finns flera olika undersökningar. Läs mer.

Vad är ögonundersökning?

Ögonbesvär är vanligt att få. Besvären kan gå över av sig själv med i vissa fall behövs det behandlas. Du kan läsa mer om ögonbesvär i vår guide.

Om du har besvär med ögonen kan du behöva göra en ögonundersökning. Det finns flera olika undersökningar. Vissa undersökningar visar hur din syn och synskärpa är medan andra visar om du har förändringar eller sjukdomar i ögat.

Vad är skillnaden mellan en synundersökning och ögonundersökning?

Om du har besvär med synen är det bra att boka in en synundersökning hos en optiker. Under undersökningen får du läsa från en bokstavstavla där den översta raden består av stora bokstäver som sedan minskar för varje rad. Utifrån vilken rad du kan läsa bekvämt kan optikern bedöma din synförmåga.

Under en ögonundersökning görs en utförlig analys av dina ögons hälsa. Det kan bland annat innebära att man fotograferar ögonbotten, mäter trycket i ögat och genomför en synfältsmätning. Ögonundersökningen, som ibland även kallas ögonhälsoundersökning, ger alltså en mer heltäckande bild av dina ögons hälsa än vad en synundersökning gör.

Du kan läsa mer om skillnaden mellan synundersökning och ögonundersökning här.

Så går ögonundersökning till

Metod

Grundundersökning

En grundundersökning innehåller vanligtvis dessa moment:

  • tryckmätning av ögat
  • undersökning med belysning och förstoringshjälpmedel
  • undersökning av din synskärpa och brytningsfel.

Denna typ av undersökning tar vanligtvis mellan tio och tjugo minuter. Det kan ta över en timme om du behöver ta ögondroppar som förstorar pupillen. Detta beror på att det kan ta en timme för dropparna att förstora pupillerna tillräckligt.

Synskärpa och brytningsfel

Din synskärpa och brytningsfel undersöks för att få reda på om din synskärpa är som den ska eller om den har försämrats. Under denna undersökning får du också reda på vilket brytningsfel du eventuellt har.

Du kommer sitta på en stol och titta på en syntavla som visar bokstäver i olika storlekar. Synen mäts på ett öga i taget. Läkaren kommer peka på en bokstav och du ska säga vilken bokstav det är. Desto mindre bokstäver du ser desto bättre syn har du.

Om du har glasögon eller linser får du oftast ha dem vid undersökningen. Det beror på att läkaren vill mäta din syn med glasögonen eller linserna. För att se vilket brytningsfel som du har använder läkaren provglas i olika styrkor för att du ska kunna se vilket som passar dig bäst.

Tryckmätning av ögat

Mätning av trycket i ögat görs för att se att trycket inte är för högt. Trycket kan öka om du har fått ett slag mot ögat. Det är vanligt med högt tryck i ögat om du har sjukdomen glaukom också kallat grön starr. Det är inte ovanligt att inte märka av att trycket ökar i ögat. Ett högt tryck som inte behandlas kan skada ögat. Trycket kan mätas på olika sätt bland såsom:

  • tryckmätare med luftpuff
  • tryckmätare kopplad till ett ögonmikroskop
  • tryckmätare som kallas icare

En tryckmätning går fort att göra, oftast en till två minuter.

Specialundersökning

I vissa fall behöver grundundersökningen kompletterad med en eller flera specialundersökningar. Det finns flera olika specialundersökningar såsom:

  • fotografering av näthinnan
  • undersökning av ditt synfält
  • undersökning ögonens rörelser och samsyn
  • biometri
  • ultraljudsundersökning
  • färgsinnesundersökning
  • elektroretinogram.

Ögonbottenfotografering 

Det finns många orsaker till att bli undersökt med ögonbottenfotografering:

  • se om det finns en sjukdom i näthinnan
  • om du har förändringar i ögat vid diabetes
  • om du har förändringar på synnerven och näthinnan.

Under denna undersökning är det vanligt att få sitta på en stol i ett mörklagt rum. Du luta huvudet mot ett stöd för pannan och hakan och tittar in i ögonbottenkameran. Du kan bli bländad av blixtar som ibland används med kameran. Det gör inte ont och vanligtvis behövs bara två till tre bilder per öga.

Synfältsundersökning

Ditt synfält undersöks om du har en sjukdom som kan påverka din näthinna, synnerven eller någon annan av hjärnans synfunktioner.

Du får sitta på en stol i ett mörkt rum och se in i en apparat. Det kan vara en dataskärm eller en vit böjd skärm. Då och då tänds en ljuspunkt på skärmen. Du kommer hålla i en dosa med knapp, när du ser en ljuspunkt ska du trycka på knappen. Denna undersökningen tar ungefär tjugo minuter.

Biometri

Biometri är ett ord för flera olika mätningar. Denna undersökningen används om du har en sjukdom i ögats främre delar eller om du har opererat ögat. Den är också vanlig om du ska opereras för grå starr.

Du kommer sitta på en stol och vila huvudet mot ett stöd för hakan och pannan. Du ser in i en apparat som mäter ögats längd och hornhinnans form och tjocklek. Undersökningen tar två till tre minuter.

Ögonens rörelser och samsyn

Denna undersökning får du om du skelar eller har en sjukdom som påverkar ögonmusklernas funktion. Denna undersökning visar hur ögonen rör sig och hur koordinationen är mellan ögonen.

Undersökningen görs av en ortoptist. Vid undersökningen används bilder, olika hjälpmedel och apparater. Du kan få titta på bilder genom speciella glasögon. Det tar ungefär tio till tjugo minuter.

Fluoresceinangiografi och OCT-angio

Vid denna undersökningen undersöker ögonläkaren blodkärlen i ögats näthinna. Undersökningen är en typ av ögonbottenfotografering med kontrastmedel. Det är därför viktigt att du säger till om du är allergisk mot kontrastmedel.

Innan fotograferingen får du ögondroppar som förstorar pupillerna. Du kommer sitta på en stol i ett mörkt rum och titta in i en kamera. Ögonläkaren eller ögonsjuksköterskan sprutar in ett fluorescerande färgämne i blodet genom ett blodkärl i din arm. Färgen blir självlysande av kamerans belysning i ögat. Då kan man fotografera och läkaren kan se om allt fungerar som det ska.

Det tas fler bilder per öga och du kan bli bländad av blixtarna. Undersökningen kan ta över en timme att genomföra.

Ultraljudsundersökning

Vid en ultraljudsundersökning kan ögonläkaren undersöka ögats inre och avbilda delar av ögat som inte kan ses vid en vanlig undersökning.

Du kan i vissa fall få ögondroppar som bedövar ögat innan undersökningen. Ögonläkaren kommer hålla en ultraljudspenna mot ögat eller ögonlocket. Läkaren kommer vinkla pennan i olika riktningar. Pennan är kopplad till en bildskärm som gör att läkaren kan avbilda ögat. Undersökningen tar mindre än tio minuter.

Färgsinnesundersökning

Denna undersökning visar hur du ser färger. Du blir undersökt med denna undersökning om en ögonläkare eller läkare på vårdcentral misstänker att du har svårt att se färger, du har en sjukdom som påverkar färgseendet eller om du tar ett läkemedel som kan påverka färgseendet.

En färgsinnesundersökning kan gå till på flera olika sätt. Den vanligaste går ut på att du får titta på tavlor och färgbilder med fläckar och punkter i olika färgnyanser. Dem bildar tydliga mönster om ditt färgseende fungerar.

En annan undersökning är att du får sortera brickor med olika färger. Dessa undersökningar tar ungefär tio minuter.

Elektroretinogram – ERG

Elektroretinogram används för att undersöka hur ögats näthinna fungerar. Innan undersökningen får du ögondroppar som förstorar pupillerna. Du kan också få ögondroppar som bedövar ögat.

Ögonläkaren kommer placera en speciell kontaktlins på ögats hornhinna eller en tunn metalltråd på ögonvitan under ögonlocket. Kontaktlinsen eller tråden har ledningar som går till en ERG-apparat. Sedan kommer näthinnan stimuleras med ljusblixtar eller andra ljusfenomen och de elektriska svarsimpulserna från näthinnan mäts. Undersökningen tar ungefär en timme.

Innan ögonundersökning

Innan en ögonundersökning behöver du oftast inte förbereda dig något speciellt. Du kan få ögondroppar som förstorar pupillerna inför vissa undersökningar.

Ögondropparna kan orsaka att du ser suddigt och att du blir känslig för ljus mellan en timme till en dag efteråt. Hur länge det håller i sig beror på vilken ögondroppe du får. Du ska inte köra bil, cykla eller utföra någon aktivitet så länge du ser suddigt.

Efter ögonundersökning

Efter en ögonundersökning kan du känna dig trött och se suddigt beroende på vilken undersökning du gjort.

Resultaten från specialundersökningar skickas till din ögonläkare som kommer informera dig. Det kan ta ett par dagar upp till veckor innan du får svar.

Vad kostar ögonundersökning?

Om du gör din undersökning via vårdcentralen betalar du den vanliga patientavgiften. Annars kan det kosta allt mellan 300 kronor till 1000 kronor beroende på undersökning och klinik.

 

Fördelar med ögonundersökning

  • Du får reda på vad som kan vara fel med ögonen.
  • Du får rätt behandling och hjälp med dina besvär.

Nackdelar med ögonundersökning

  • Det kan vara dyrt om du går till en privatklinik.
  • Det är viktigt att hitta en klinik som är legitimerad för att säkerställa säker vård.

Vem kan hjälpa dig med ögonundersökning?

Publicerad:
12 september 2023 kl 09:53
Uppdaterad:
12 september 2023 kl 09:53
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!