Tinnitus

Tinnitus är när man hör ljud i öronen som inte andra personer kan höra. Hur själva ljudet låter kan vara olika från person till person.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tinnitus
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (6)
Digital vårdgivare (0)
(31)
Öppet idag från 08:00

Öron-näsa-hals Hötorgscity - Dr Peter Lindgren

Mäster Samuelsgatan 42, Stockholm
(53)
Öppet idag från 08:00

Audionomkliniken - Serafen

Hantverkargatan 2D, Stockholm
(61)
Öppet idag från 08:00

Lyhörd Östermalmstorg

Östermalmstorg 1, Stockholm
Öppet idag från 08:00

Järva Specialistvård Martina

Rinkebysvängen 70A, Spånga

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Tinnitus

Det vanligaste är att man hör en ljus ton, men det kan också vara ett susande, brummande eller pysande ljud. Ljudet kan ändras så det låter olika under olika delar av dagen och styrkan kan också variera.

Vad innebär tinnitus?

Tinnitus är när man hör ljud i öronen som inte andra personer kan höra. Hur själva ljudet låter kan vara olika från person till person. Det vanligaste är att man hör en ljus ton, men det kan också vara ett susande, brummande eller pysande ljud. Ljudet kan ändras så det låter olika under olika delar av dagen och styrkan kan också variera.

Det är vanligt att man får det i samband med att man får en hörselskada, och man kan få det av för mycket buller eller annan ljudstress i arbetsmiljön. Man kan också få det av vissa läkemedel, av spänningar i nacke, axlar och käkled, eller av blodbrist, depression, ångest eller att man har störningar i ämnesomsättningen.

Har man fått tinnitus kan det leda till andra besvär, till exempel att man får svårt att somna, att det blir problem att koncentrera sig, eller att man blir spänd, trött och nedstämd.

Att söka vård

Man ska söka vård om ens tinnitus ger andra besvär, till exempel irritation eller sömnproblem. Man ska också söka vård om det blir värre av stress, ångest eller muskelspänning, eller om man får det bara i ett öra, och om förvärringen eller besvären inte försvinner på några veckor.

Om man råkar ut för en hög smäll eller ett skrik nära örat ska man söka hjälp direkt eftersom det då finns läkemedel som kan göra att man inte får permanenta skador av det.

Att förebygga tinnitus

Det viktigaste man kan göra för att undvika att få tinnitus är att inte utsätta sig för alltför höga ljud. Använder man maskiner som väsnas mycket bör man använda hörselkåpor, och vid konserter bör man använda öronproppar. Ett sätt att bedöma ljudnivån är att om det inte går att prata som vanligt är ljudnivån så hög att det är lämpligt att skydda öronen.