Tinnitusbehandling
Ett öra.

Tinnitusbehandling

Det finns inget känt botemedel mot tinnitus, men det finns ett antal sätt att lindra tinnitus. Lär mer om behandling av tinnitus.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tinnitusbehandling där det passar dig.

Boka tid för tinnitusbehandling

Synsam Hörsel Nacka Forum
Tinnitus
Nacka
Synsam Hörsel Johanneberg
Tinnitus
Krokslätt, Göteborg
Synsam Hörsel Täby
Behandling av tinnitus
Täby
Synsam Hörsel Gävle
Tinnitus
Gävle
Synsam Hörsel Nacka Forum
Tinnitus
Nacka
Synsam Hörsel Gävle
Tinnitus
Gävle

Snabba fakta om Tinnitusbehandling

Om tinnitusbehandling
  • Man uppskattar att cirka 20 procent av befolkningen har tinnitus.
  • Risken att drabbas av tinnitus är störst i storstäder och ökar med åldern. 
  • Det finns inget känt botemedel mot tinnitus. Men det finns ett antal sätt att lindra tinnitus, till exempel genom ljudterapi.
Om tinnitusbehandling

Behandlingen av tinnitus syftar till att förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden och minska olika följdbesvär som tinnitus kan leda till, såsom sömn- och koncentrationsproblem samt stress.

  Läs mer.

Om tinnitusbehandling

Att ha tinnitus innebär att höra besvärande ljud som inte kommer utifrån. Ljuden kan yttra sig som susningar, toner och ringningar. Du kan läsa mer om detta i vår guide om tinnitus.

Det finns idag ingen botande behandling för tinnitus, men det finns många sätt att lindra besvären. Behandlingen går främst ut på att förbättra upplevelsen av de besvärande ljuden och minska olika följdbesvär som tinnitus kan leda till, såsom sömn- och koncentrationsproblem samt stress.

Hur behandlar man tinnitus?

Metod 

Tinnitus kan behandlas på en rad olika sätt, till exempel följande:

Kognitiv beteendeterapi (KBT) – är en psykoterapeutisk behandlingsmetod som syftar till att lindra tinnitusbesvär. Målet med KBT-terapi är att du ska lära dig att hantera din tinnitus effektivt och minska olika besvären som tinnitus kan leda till. Det kan vara trötthet, ljudkänslighet och sömnproblem samt stress. Behandlingen sker i samtalsform tillsammans med en terapeut.

Tinnitus Retraining Therapy (TRT) – är en annan metod som visat sig vara effektiv vid behandling av tinnitus. Målet med Tinnitus Retraining Therapy är att reducera negativa reaktioner som kan framkallas av tinnitusljudet och att få hjärnan att vänja sig vid tinnitusljuden. Behandlingen består av samtal och ljudterapi. Behandlingen ges oftast av audionom.

Muskelavslappnande behandling –  en del blir hjälpta av massage, akupunktur och andra muskelavslappnande övningar. Även bettskena kan hjälpa till om du exempelvis gnisslar tänder. Dessa behandlingar utförs i regel av en naprapat, fysioterapeut eller tandläkare. Tinnitus kan både orsaka och förvärra av olika typer av smärttillstånd. Tinnitus kan till exempel ge spänningar i olika muskelgrupper runt nacken, huvudet och käkarna. 

Hörhjälpmedel – kan lindra tinnitusbesvär. Det finns idag många olika tekniska hjälpmedel som kan minska besvären med tinnitus. Du kan få hjälp hos en öronläkare eller audionom.

I vissa fall kan en vaxpropp orsaka tinnitus.Om du har en vaxpropp kan du få hjälp på vårdcentral, genom så kallad öronspolning. 

Innan tinnitusbehandling

När du söker vård för tinnitus brukar du få göra en kroppsundersökning och berätta om din sjukdomshistoria. Behandlingen varierar beroende på orsaken till din tinnitus. I vissa fall kan massageterapi hjälpa och ibland kan Tinnitus Retraining Therapy (TRT) bli aktuellt. Läkaren försöker därför ta reda på orsaken till att din tinnitus, för att kunna erbjuda rätt behandling. 

Om du har råkat ut för mycket starka ljud finns det läkemedel som kan förhindra att du får bestående hörselskador och exempelvis tinnitus. Den behandlingen behöver du få så snart som möjligt. 

Efter tinnitusbehandling

Efter några månader sker oftast en uppföljning och utvärdering av behandlingen. 

Vad kostar tinnitusbehandling?

Priset för att behandla tinnitus varierar beroende på om du vänder dig till en vårdmottagning inom regionen eller en privatklinik. Om du söker behandling via en vårdcentral som har avtal med regionen får du betala vanlig patientavgift. Patientavgiften brukar ligga på runt 250 kronor, men varierar något mellan olika regioner.

Om du besöker en privat vårdgivare kan priset variera från mottagning till mottagning. Priset kan också skilja sig åt beroende på vilken behandlingsmetod som ska användas. Här på Vården.se kan du hitta och jämföra olika vårdgivare som erbjuder behandling av tinnitus.

Fördelar med tinnitusbehandling

  • De flesta som får behandling av tinnitus upplever att besvären minskar.
  • Behandlingen kan hjälpa dig att förstå och hantera din tinnitus.
  • Det finns idag olika behandlingsmetoder som visat sig effektiva för tinnitus.

Nackdelar med tinnitusbehandling

  • Det finns inget känt botemedel mot tinnitus.

Vem kan hjälpa dig med tinnitusbehandling?

Publicerad:
11 december 2022 kl 12:49
Uppdaterad:
11 december 2022 kl 12:49
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!