Tandvård i Stockholm

Tandvård är rubriken på behandlingar som rör tänder, munhåla och käksystem.

I Sverige är tandvården gratis upp till och med det år man fyller 23 år. Efter det så har alla som bor i Sverige rätt till tandvårdsbidrag.

Du väljer själv om du gå till en privat tandläkare eller till Folktandvården som drivs av landstingen.

Läs mer

Vem?
Tandvård
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
22 Träffar
Sortera på

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(69)
Öppet idag från 08:00

Gloss & Floss

Ölandsgatan 42, Stockholm
(42)
Öppet idag från 08:00

Tandläkare Siv Sladius

Odengatan 83, Stockholm
(17)
Öppet idag från 08:00

Hornsgatans Tandvård

Hornsgatan 88, Stockholm
(11)
Öppet idag från 08:30

Svea Tandläkarpraktik

Sveavägen 45, Stockholm
(10)
Öppet idag från 08:00

Tandläkarna Frankander - Klinik 21

Hantverkargatan 21, Stockholm
(7)
Öppet idag från 08:00

Tandläkarhuset Odenplan

Odengatan 83, Stockholm
(7)
Öppet idag från 09:00

Tandläkare Stephan Johansson AB

Götgatan 9, 2 tr Stockholm
(7)
Öppet idag från 08:00

Oral Care Västermalm

Kronobergsgatan 43, Stockholm
(5)
Öppet idag från 09:00

StureDental

Sturegatan 16, Stockholm
(4)
Öppet idag från 08:00

Tandea Södermalm

Högbergsgatan 93, Stockholm
(2)
Öppet idag från 08:00

Tandea Sjöstaden

Heliosgatan 12, Stockholm
(2)
Öppet idag från 08:00

Tandläkare Robin Pettersson

Karlavägen 40, Stockholm
(2)
Öppet idag från 09:00

Tandläkare Lena Regnström

Birger Jarlsgatan 36, Stockholm
(1)
Öppet idag från 10:00

Tandea Hjorthagen

Artemisgatan 10, Stockholm

Sophiahemmet Sjukhus

Sophiahemmet, Valhallavägen 91, Stockholm
Öppet fredag från 08:00

Tandläkarna Graf

Sveavägen 45
Öppet idag från 08:00

PTJ Dental Tandakuten City

Olof Palmes gata 13A, Stockholm
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Tandvård i Stockholm

Tandläkare

Tandläkare i Sverige är legitimerad ifrån Socialstyrelsen och för att få arbeta som tandläkare krävs en akademisk examen. Tandläkare förebygger, behandlar och diagnosticerar skador och sjukdomar i munhålan och dess angränsande vävnader. Tandläkaren besöker du om du går på en årlig rutinundersökning men även om du behöver mer avancerad hjälp som en rotfyllning eller tandreglering.

Som tandläkare kan man vidareutbilda sig till specialist inom en rad olika områden och de får då titeln övertandläkare.

Tandhygienist

Den stora skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare är att tandhygienisten till största delen arbetar med förebyggande tandvård. Även tandhygienist är ett yrke som kräver legitimation där en tvåårig högskoleutbildning ligger som grund.

Till tandhygienisten går du om du behöver hjälp med att ta bort tandsten, fluorlacka eller att ta bort plack. Ofta sker tandhygienistens arbete i nära samarbete med en tandläkare.

Tandvård via Folktandvården

Den tandvård som bedrivs via landstingen kallas för Folktandvården. Hos Folktandvården kan du både få allmäntandvård, sjukhustandvård och specialisttandvård.

Tandvård via privata tandläkare

Många tandläkare är privata företagare, men för dig som patient är det ingen skillnad att gå till en privat mottagning jämfört med Folktandvården. Legitmation, utbildning och kostnader är desamma, oavsett vem du besöker. Tandvård är det segment inom vård och omsorg där privatiseringen kommit längst.

De privata tandläkarna har en egen branschorganisation (Privattandläkarna), och de samlar en stor del av alla privattandläkare.

Vad kostar tandvård?

Upp till det året man fyller 23 år så har alla fri tandvård. Därefter får man årligen ett tandvårdsbidrag. Inom tandvård råder fri prissättning vilket innebär att avgifterna mellan olika aktörer varierar. Tandvård är ett område där det är patienten själv som står för en större del av kostnaden varför det är viktigt att jämföra priser innan man väljer tandläkare eller tandhygienist.

Tandvårdsbidrag

Från det året du fyller 24 år så har du inte längre rätt till fri tandvård i Sverige. Däremot så får du ett tandvårdsbidrag.

Bidraget är inget du aktivt behöver söka utan det betalas ut från Försäkringskassan till tandläkaren eller tandhygienisten som behandlat dig. Allt du behöver göra är att vid ditt besök hos tandläkaren/tandhygienisten säga till att du vill använda ditt tandvårdsbidrag till en del av kostnaden.

Tandvårdsbidraget förnyas den första juli varje år, om du inte utnyttjat ditt bidrag så går det bra att spara det och då använda två bidrag för att betala ett besök för att på så sätt sänka din kostnad. Du kan dock inte spara mer än två bidrag. Så se till att att besöka din tandläkare eller tandhygienist innan ditt bidrag löper ut, det är precis det som är syftet.

Hur mycket får man i bidrag varierar med åldern:

  • Från året du fyller 24 år till året du fyller 29 år är bidraget 600 kr per år
  • Från året du fyller 30 år till året du fyller 64 år är det 300 kr per år
  • Från året du fyller 65 år är det 600 kr per år

Tandvårdsförsäkring

Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder tandvårdsförsäkringar. Principen bakom dessa är att du betalar en års- eller månadspremie och den täcker de eventuella kostnader som uppstår om du får problem med din tänder.

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård, eller kosmetisk tandvård som det också kallas, är tandvård som inte bygger på en sjukdom eller ett problem. Det kan istället handla om tandblekning, tandreglering eller implantant.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.