Tandvård är rubriken på behandlingar som rör tänder, munhåla och käksystem.
I Sverige är tandvården gratis upp till och med det år man fyller 23 år. Efter det så har alla som bor i Sverige rätt till tandvårdsbidrag.
Du väljer själv om du gå till en privat tandläkare eller till Folktandvården som drivs av landstingen.
Tandläkare i Sverige är legitimerad ifrån Socialstyrelsen och för att få arbeta som tandläkare krävs en akademisk examen. Tandläkare förebygger, behandlar och diagnosticerar skador och sjukdomar i munhålan och dess angränsande vävnader. Tandläkaren besöker du om du går på en årlig rutinundersökning men även om du behöver mer avancerad hjälp som en rotfyllning eller tandreglering.
Som tandläkare kan man vidareutbilda sig till specialist inom en rad olika områden och de får då titeln övertandläkare.
Den stora skillnaden mellan en tandhygienist och en tandläkare är att tandhygienisten till största delen arbetar med förebyggande tandvård. Även tandhygienist är ett yrke som kräver legitimation där en tvåårig högskoleutbildning ligger som grund.
Till tandhygienisten går du om du behöver hjälp med att ta bort tandsten, fluorlacka eller att ta bort plack. Ofta sker tandhygienistens arbete i nära samarbete med en tandläkare.
Den tandvård som bedrivs via landstingen kallas för Folktandvården. Hos Folktandvården kan du både få allmäntandvård, sjukhustandvård och specialisttandvård.
Många tandläkare är privata företagare, men för dig som patient är det ingen skillnad att gå till en privat mottagning jämfört med Folktandvården. Legitmation, utbildning och kostnader är desamma, oavsett vem du besöker. Tandvård är det segment inom vård och omsorg där privatiseringen kommit längst.
De privata tandläkarna har en egen branschorganisation (Privattandläkarna), och de samlar en stor del av alla privattandläkare.
Upp till det året man fyller 23 år så har alla fri tandvård. Därefter får man årligen ett tandvårdsbidrag. Inom tandvård råder fri prissättning vilket innebär att avgifterna mellan olika aktörer varierar. Tandvård är ett område där det är patienten själv som står för en större del av kostnaden varför det är viktigt att jämföra priser innan man väljer tandläkare eller tandhygienist.
Från det året du fyller 24 år så har du inte längre rätt till fri tandvård i Sverige. Däremot så får du ett tandvårdsbidrag.
Bidraget är inget du aktivt behöver söka utan det betalas ut från Försäkringskassan till tandläkaren eller tandhygienisten som behandlat dig. Allt du behöver göra är att vid ditt besök hos tandläkaren/tandhygienisten säga till att du vill använda ditt tandvårdsbidrag till en del av kostnaden.
Tandvårdsbidraget förnyas den första juli varje år, om du inte utnyttjat ditt bidrag så går det bra att spara det och då använda två bidrag för att betala ett besök för att på så sätt sänka din kostnad. Du kan dock inte spara mer än två bidrag. Så se till att att besöka din tandläkare eller tandhygienist innan ditt bidrag löper ut, det är precis det som är syftet.
Hur mycket får man i bidrag varierar med åldern:
Det finns flera försäkringsbolag som erbjuder tandvårdsförsäkringar. Principen bakom dessa är att du betalar en års- eller månadspremie och den täcker de eventuella kostnader som uppstår om du får problem med din tänder.
Estetisk tandvård, eller kosmetisk tandvård som det också kallas, är tandvård som inte bygger på en sjukdom eller ett problem. Det kan istället handla om tandblekning, tandreglering eller implantant.