Tandlossning

Tandlossning, även kallad parodontit, är en infektionssjukdom som inte kan behandlas med antibiotika. Det är en långsam process som börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten och kan resultera i att tandens fäste förstörs och tanden lossnar.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Tandlossning
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

20 Träffar
Sortera på
(29)
Öppet, idag till 17:00

Stockholms Tandhälsa Odenplan

Dalagatan 42, Stockholm
(54)
Öppet, idag till 17:00

Tre Tandläkare

Siktgatan 2, Vällingby
(67)
Öppet, idag till 18:00

Ektorps Tandläkare

Ektorpsvägen 4, Nacka
(8)
Öppet, idag till 17:00

Botkyrka Dental

Storvretsvägen 4, Tumba
(5)
Öppet, idag till 17:00

Tandläkare Anders Malmberg

Kungsgatan 18, Stockholm
(1)
Öppet, idag till 18:00

Oral Care Sätra

Sätra torg 18, Skärholmen
(1)
Öppet, idag till 17:00

Tandläkare Ralf Rausén

Svartågatan 2, Bagarmossen
(1)
Öppet, idag till 19:00

Oral Care Särö

Furubergsvägen 3, Särö Centrum
(1)
Öppet, idag till 17:00

Novo Dental

Landsvägen 79, Sundbyberg
Öppet, idag till 17:00

Väsbytandläkarna, Upplands Väsby

Industrivägen 22B, Upplands Väsby
Öppet, idag till 17:00

Tandläkarn i Rönnäng

Vebergsvägen 2, Rönnäng
Öppet, idag till 19:00

Kungshustandläkarna

Kungsgatan 18, 3 tr
Öppet i morgon från 07:30

Tandläkarvillan i Västervik

Norra Strandvägen 49, Västervik
Öppet, idag till 18:00

Vesalis Dental

Östra Storgatan 6, Jönköping
Öppet i morgon från 08:00

Åhus Sundhtandvård

Stolpegatan 4, Åhus
Öppet, idag till 16:00

Malmö Tandvård

Stora Varvsgatan 1, Malmö
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Tandlossning

Vad är tandlossning?

Tandlossning, även kallad parodontit, är en infektionssjukdom som startar med en inflammation i tandköttskanten. Det är en långsam process som börjar med att bakterier samlas i tandköttskanten och gör att fickan mellan tanden och tandköttet blir djupare, vilket resulterar i att bakterierna inte kan nås och borstas bort med en tandborste. Inflammationen kan sedan spridas till hinnan runt tandroten och käkbenet, som gör att tandens fäste förstörs och tanden lossnar.

Hur upptäcks tandlossning?

Parodontit upptäcks i de flesta fall och kan behandlas i tid innan tanden lossnat, så tandlossning är egentligen ett felaktigt namn. Därför använder tandläkare i stället ordet parodontit, som betyder inflammation i tandens fäste.

Parodontit är vanligt bland äldre människor och nästan varannan person över 50 år har sjukdomen i någon form. Det beror framför allt på att man inte gjort rent tänderna ordentligt under en lång tid. Risken för att få parodontit är även mycket större om man röker. Stress och sjukdomar som påverkar immunförsvaret som till exempel diabetes kan även öka risken.

Symtom på tandlossning

Ett tidigt tecken på att man fått en inflammation i tandköttet är att det blöder när man borstar tänderna. Rökare får dock oftast inte det symtomet eftersom blodkärlen dras ihop av rökning.

Inflammationen gör inte ont och förloppet är långsamt, vilket gör att det kan vara svårt att själv upptäcka att man har parodontit. Därför är det viktigt att regelbundet besöka en tandläkare eller tandhygienist.

Om sjukdomen pågått under en tid kan man känna att en eller flera tänder är lösa.

Förebyggande behandling av tandlossning

Det går att förebygga parodontit genom att noggrant borsta tänderna och använda tandtråd eller tandsticka för att rengöra mellan tänderna. Har man fått bakteriebeläggningar i tandköttsfickorna måste de tas bort av en tandläkare eller tandhygienist.

Behandling av tandlossning

Vid en vanlig undersökning mäter tandläkaren eller tandhygienisten fickorna i tandköttet för att se hur djupa de är och testar även om de börjar blöda lätt. En frisk tandköttsficka blöder inte och brukar inte vara djupare än tre till fyra millimeter. Med hjälp av röntgenbilder kan tandläkaren också se hur tandens benfäste och käkbenet runt tanden ser ut.

Om sjukdomen upptäcks tidigt är behandlingen alltid enklare. Behandlingen går då ut på att avlägsna de bakteriebeläggningar som finns, få bort de fördjupade tandköttsfickorna och förebygga en ny infektion. Har sjukdomen pågått under en längre tid kan behandlingen bli omfattande och kräva specialistvård.

Bakterier som finns på tandrotens yta och långt ner i tandköttsfickorna tar tandläkaren eller tandhygienisten bort med speciella instrument. Behandling är tidskrävande och ofta krävs flera besök för att göra rent alla tänder. Den del av tandfästet som redan har förstörts av sjukdomen kan oftast inte återskapas, men behandlingen kan förhindra att mer av tandfästet förstörs.

Om behandlingen går bra försvinner inflammationen i tandköttet och de fördjupade tandköttsfickorna läker. Eftersom delar av tandens fäste förstörts av sjukdomen blir rötterna närmast tandkronan ofta blottlagda och då kan tänderna se lite längre ut än förut.

Allvarligare fall av tandlossning

Om man har en allvarlig form av parodontit kan man behöva remiss till en parodontolog, en specialist på tandlossningssjukdomar. Ibland behöver de göra en operation för att ta bort bakterier och fördjupade tandköttsfickor. Operationens görs då under lokalbedövning och man brukar inte behöva bli sjukskriven efteråt.

Ibland har tandlossningen utvecklats så långt att flera tänder inte kan räddas utan måste tas bort. Att ta bort tänder kan påverka tuggfunktionen, talet och utseendet, vilket gör att man blir tvungen att sätta in någon form av tandbrygga eller tandprotes för att ersätta de förlorade tänderna. En brygga kan också bidra till att stabilisera andra tänder som påverkats av sjukdomen.

Efter en behandling

Efter behandlingen är det viktigt att gå på eftervård för att minska risken för nya infektioner. Det gör man vanligtvis två till fyra gånger om året. Vanligast är att då gå till en tandhygienist som kontrollerar att man håller tänderna rena och skrapar bort eventuella bakterier.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.