Tandhygienistbehandling
Person blir undersökt av tandhygienist med hjälp av ett redskap

Tandhygienistbehandling

Vid en tandhygienistbehandling är det vanligt att man rengör, polerar och tar bort tandsten från tänderna. Läs om fördelarna här!

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder tandhygienistbehandling där det passar dig.

Boka tid för tandhygienistbehandling

Primärtandvården Västra Frölunda
Tandhygienistbehandling
Grimmered, Västra Frölunda
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandhygienistbehandling
Grimmered, Västra Frölunda
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandhygienistbehandling
Grimmered, Västra Frölunda
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandhygienistbehandling
Grimmered, Västra Frölunda
Primärtandvården Västra Frölunda
Tandhygienistbehandling
Grimmered, Västra Frölunda
Stureplan Dental
Tandhygienistbehandling
Norrmalm, Stockholm

Snabba fakta om Tandhygienistbehandling

Viktiga länkar

Tandvårdsstöd (Försäkringskassan)

Tandsten (vården.se)

Så håller du tänderna rena (1177 Vård

Om tandhygienistbehandling

En tandhygienistbehandling innebär att en tandhygienist undersöker munnen och vidtar åtgärder för att motverka sjukdomar eller andra problem. Tandhygienister motarbetar även vidare sjukdomsutveckling om sjukdom redan uppstått. Läs mer.

Om tandhygienistbehandling

En tandhygienist hjälper dig att upprätthålla ett normalt tandkött och motverka allvarliga besvär eller sjukdomar. Den huvudsakliga uppgiften för en tandhygienist är att förbättra munhälsan hos patienten och förebygga olika tandlossningssjukdomar innan de faktiskt uppstår. Tandhygienisten behandlar även pågående sjukdom och motverkar fortsatt sjukdomsutveckling.

Så går en tandhygienistbehandling till

Tandhygienister arbetar med förebyggande tandvård, så kallad odontologisk profylaktik. Det innebär att de rengör tänderna och undersöker munnen hos patienten för att hitta tecken på inflammation, sjukdomar eller skador. De är särskilt utbildade för att lära patienter om hur man på bästa sätt kan upprätthålla en god munhygien och ett friskt tandkött. Utöver detta arbetar tandhygienister med att behandla olika tillstånd som exempelvis tandstentandlossning eller tandköttsinflammation.

Metod

Tandhygienistbehandlingen kan gå till på olika sätt beroende på vilka åtgärder som krävs. En tandhygienist kan utföra flera olika sorters behandlingar:

  • undersöka patientens munhygien
  • undersöka slemhinna och bettförhållanden
  • rengöra och ta bort fläckar, plack eller tandsten från tänder
  • utföra lagningar av tänder efter en borrning
  • motverka karies genom att applicera fluorlack på tänderna
  • ta röntgenbilder
  • informera patienten om korrekt tandborstning och användning av tandtråd
  • utföra tandblekning.

Innan en tandhygienistbehandling

Många vuxna människor har aldrig eller väldigt få gånger besökt en tandhygienist. Att ta steget och boka en tid trots att du inte upplever några besvär kan med stor sannolikhet leda till positiva förändringar för munhälsan. Från ungefär 20 års ålder är det en god idé att boka ett första besök, och därefter avgör tandhygienisten hur ofta du behöver återkomma.

Efter en tandhygienistbehandling

Om du besökt tandhygienisten för avlägsnande av tandsten kan du vara svullen och öm i tandköttet efter behandlingen. Detta brukar oftast gå över inom ett par dagar, och du kan ta hjälp av receptfria värktabletter vid behov. Om du fått bedövning kan såväl läppar som tunga och kind kan vara avdomnade i några timmar efter behandlingen. Det är viktigt att undvika varm dryck och tuggning tills bedövningen försvunnit helt och hållet, annars är risken stor att du bränner slemhinnorna eller biter dig själv i kinden eller tungan.

Vid behandling av tandlossning avlägsnas bakteriebeläggningar på tänderna, men också i de fördjupade tandköttsfickorna. Genom behandling kan tandköttsfickorna oftast läka ut, men eftersom delar av tandfästet förstörts av infektionen blir de rötter som finns närmast tandkronan oftast blottlagda. Då kan tänderna se längre ut, och du kan även uppleva ilningar i tänderna den första tiden. I vissa fall behöver några tänder tas bort, vilket kan påverka hur du talar och tuggar. Då kan det bli aktuellt med en tandbrygga eller tandprotes.

Efter behandling för tandlossning behöver du gå på eftervård hos en tandhygienist ungefär 2–4 gånger om året. Tandhygienisten avlägsnar då tandsten och bakterier om det behövs, och kontrollerar att inga nya infektioner uppstår.

Vad ingår i en undersökning hos tandhygienist?

När du går till en tandhygienist för en kontrollundersökning får du goda råd kring hur du på bästa sätt kan sköta dina tänder och ditt tandkött för att förebygga problem. Det ingår även ett antal röntgenbilder, och du får svar på om du har hål i tänderna, tandlossning, tandköttsinflammation eller några andra problem i munnen.

Hur lång tid tar ett besök hos tandhygienist?

Hur lång tid en tandhygienistbehandling tar beror på hur stort vårdbehov du har. I regel brukar ett besök ta mellan 40–60 minuter.

Vad kostar en tandhygienistbehandling?

Priset för behandling hos en tandhygienist varierar mellan olika tandläkarmottagningar, och även mellan olika behandlingar. Barn och ungdomar har däremot rätt till gratis tandhygienistbehandling fram tills sista december under året de fyller 23 år. I vissa regioner kan det även finnas högre åldersgränser. Från och med året då du fyller 24 år har du rätt till ekonomiskt stöd för tandhygienistbehandling. Det finns tre olika typer av stöd:

  • Allmänt tandvårdsbidrag – ett bidrag på 300 eller 600 kronor varje år beroende på hur gammal du är.
  • Särskilt tandvårdsbidrag – ett bidrag på 600 kronor per halvår, avsett för personer med sjukdomar som påverkar tänderna.
  • Högkostnadsskydd för tandvård – ett skydd som börjar gälla när referenspriserna överstiger 3 000 kronor på ett år.

Då du behöver betala en stor del av priset för tandhygienistbehandlingen själv kan det vara en god idé att ingå ett avtal om abonnemangstandvård med din tandläkare. Abonnemangstandvård är en form av försäkring där du betalar en fast summa varje månad, även om du inte går till tandhygienisten den månaden. Om du väl behöver en behandling så ingår kostnaden för detta i avtalet.

Fördelar med tandhygienistbehandling

  • Eventuella sjukdomar eller skador upptäcks i ett tidigt stadie och behandlas innan några akuta besvär uppstår.
  • Du förebygger en rad olika munproblem som kan påverka din livskvalitet negativt.

Nackdelar med tandhygienistbehandling

  • Du behöver betala stora delar av kostnaden själv, vilket kan bli dyrt om du behöver vidare behandling och saknar abonnemangstandvård.
  • Behandlingen kan upplevas som obehaglig för personer med tandvårdsrädsla.

Vem kan hjälpa dig med tandhygienistbehandling?

Publicerad:
15 november 2022 kl 09:40
Uppdaterad:
12 juli 2023 kl 10:56
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!