Sjukgymnast

En sjukgymnast, numera kallad fysioterapeut, jobbar med att lindra och förebygga skador.

Läs mer

Vem?
Sjukgymnast
Vad?
Behandling
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

Bokningstyp



A - G

H - O

P - Ö

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (47)
Digital vårdgivare (0)
(56)
Öppet måndag från 08:00

Optimal Fysik Vasastan

Ynglingagatan 13, Stockholm
(22)
Öppet måndag från 08:00

Husläkarna Roslags Näsby

Kanalvägen 17, Täby
(26)
Öppet måndag från 08:00

Friska Tag Fysio

Värtavägen 30, Stockholm
(22)
Öppet måndag från 08:00

LM-sjukgymnasterna, Kista

Jan Stenbecks torg 17, Plan 1, KISTA
(17)
Öppet måndag från 08:00

Doktor.se - Centrumkliniken

Bredgränd 18, Uppsala
(9)
Öppet idag från 13:00

Nydala Vårdcentral

Västra Hindbyvägen 10, Malmö
(10)
Öppet måndag från 07:00

Optimal Fysik Kungsholmen

Gjörwellsgatan 12, Stockholm
(5)
Öppet idag från 10:00
(5)
Öppet idag från 11:00

Helsingborgs Vårdcentral

Nedre Nytorgsgatan 13, vån 6, Helsingborg
(6)
Öppet fredag från 08:00

Lidingö Fysioterapi

Herserudsvägen 5B, Lidingö
(14)
Öppet fredag från 08:00

Privatläkarna Hälsoval, Helsingborg

Järnvägsgatan 10A, Våning 4, Helsingborg
(5)
Öppet måndag från 08:00

Sundbybergskliniken

Löfströms Allé 7, i Marabou-huset, Sundbyberg
(4)
Öppet måndag från 07:45

Aros Hälsocenter

Götavägen 4, 1 tr, Uppsala

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Sjukgymnast

Hos sjukgymnasten kan man söka behandling inom allt som rör muskler, leder och skelett. Vanliga problem är hälsporre, tennisarmbåge, knäskador och ischias. Du behöver ingen remiss för att gå till en sjukgymnast/fysioterapeut. De olika mottagningarna är ofta specialiserade inom ett visst område.

Behandlingen sker i form av sjukgymnastik där motorik, ledrörlighet, styrka i muskler och leder undersöks. Utifrån undersökningen kan en bedömning av lämplig behandlingsform göras.

Sjukgymnastik

Sjukgymnastik används när en person har ont, är stel i lederna eller svag i musklerna. Både plötsliga smärtor och mer långdragna besvär kan behandlas. Sjukgymnastik används även som rehabilitering efter behandling av vissa sjukdomar eller efter olycksfall. För att komma igång efter en skada eller operation kan behandlingen också verka förebyggande så att smärtorna inte ska komma tillbaka. Sjukgymnastik erbjuds inom landstinget och kommunen såväl som av privata sjukgymnaster.

Vad smärta kan betyda

Smärta i muskler och leder är något de flesta människor upplever någon gång under livet. Det är mycket vanligt att ha ont i ryggen, nacken eller axlarna. Smärta påverkar humöret och kan ibland leda till att vanliga arbetsuppgifter inte kan utföras. Har du ont är det en signal på att något i kroppen inte är som det ska.

Du kan besöka en sjukgymnast om du har ont i nacke, axlar eller rygg

Ofta har dem som söker hjälp hos en sjukgymnast ont i nacke, axlar eller rygg. Det kan finnas olika orsaker till smärtan. Hos personer som har ett ensidigt arbete och motionerar för lite kan musklerna lätt bli stela. Om kroppen sedan utsätts för hög belastning klarar den ofta inte av påfrestningen. Detta kan leda till sträckningar i muskler eller skador på leder och ledband.

Vilka behandlingar använder sig en sjukgymnast av?

En sjukgymnast kan använda behandlingsmetoder bestående av muskeltöjning, mjukdelsbehandling, kyla, värme, ultraljudsbehandling eller transkutan elektrisk nervstimulering (så kallad TENS).

All sjukgymnastik består i grunden av träning i olika former. En sjukgymnast hjälper till att lägga upp träningsprogram med övningar som passar de besvär patienten har. Övningarna kan göras hemma eller på ett gym. Det är viktigt att följa träningsprogrammet för att uppnå önskat resultat av behandlingen samt för att förebygga återfall. En del av dem behandlingsmetoder som används av sjukgymnaster används även av naprapater och kiropraktorer.

Hur fungerar det med remisser för sjukgymnaster?

Du kan gå till en sjukgymnast utan att ha en remiss från en läkare. I vissa fall kan läkaren välja att skriva ut en remiss till en sjukgymnast för att sjukgymnasten ska komplettera läkarens undersökning, eller för att behandla smärtan och lägga upp ett träningsprogram.

I de flesta fall betalar patienten en mindre avgift för sjukgymnastisk behandling. Resten av kostnaden betalas av landstinget. Det finns ett fåtal privata sjukgymnaster, utan vårdavtal med landstinget, där patienten får betala hela kostnaden.