Rotfyllning i Skåne län

Rotfyllning görs för att skydda pulpan och roten i tanden mot skada.

Roten är den del av tanden som fäster i käken, och är därmed nödvändig för att man ska ha en fungerande tand. Beroende på vilken tand det är har den en eller flera rötter.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Rotfyllning
Var?
Skåne län
Fritextsök
Öppettider

BokningstypLista Dig
25 Träffar
Sortera på
(9)
Öppet i morgon från 08:00

Tandläkarna Waily

Hantverkaregatan 6D, Malmö
(6)
Öppet i morgon från 07:30

Söderåsens tandklinik

Brandkårsgatan 2, Kågeröd
(2)
Öppet i morgon från 07:30
(2)
Öppet i morgon från 08:00

Tandhälsan

Fabriksgatan 9, Löderup
(2)
Öppet i morgon från 08:00
(1)
Öppet i morgon från 08:00

Sandin Dentalklinik AB

Slagtoftavägen 11
(1)

Lunds Tandläkarmottagning

Knut Den Stores Torg 2, 222 21 Lund
Öppet i morgon från 08:00

Tandläkare Mikael Jurman

Södra Förstadsgatan 30, Malmö
Öppet i morgon från 08:00

Oral Care Malmö

Gustav Adolfs torg 45, Malmö
Öppet i morgon från 08:00

Malmö Tandvård

Stora Varvsgatan 1, Malmö
Öppet i morgon från 08:00

Oral Care Kristianstad

Lilla torg, Döbelnsgatan 9, våning 5, Kristianstad
Öppet i morgon från 07:00

Alberiuskliniken

Karl X Gustafsgatan 61 B
Öppet i morgon från 08:00
Öppet i morgon från 07:30

Anna-MariavonFreyer

Stora Södergatan 57, 222 23 Lund
Öppet i morgon från 08:00
Öppet i morgon från 07:00

Tandläkare Therese Berild

Köpmannagatan 10, 296 31 Åhus
klicka för att öppna
en interaktiv karta

 

Rotfyllning i Skåne län

I rotens kanal går pulpan. Pulpan består av bindväv, nerver och blodkärl och försörjer tanden. Har man fått en skada på pulpan eller roten kan tändläkaren laga tanden genom att fylla upp kanalen med ett gummiliknande material och täta med tandcement så att bakterier inte tar sig in, och på så sätt kan man behålla sin tand.

När behöver man rotfyllning?

Anledningen till att man vill rotfylla tanden är för att skydda pulpan och roten mot skada. Oftast är det bakterier som orsakar hål i tanden, karies, som tar sig ner till pulpan och inflammerar den. Men även andra skador på tanden gör att rotfyllning är nödvändigt.

Har man fått ett slag mot tanden kan det ha skadat rot eller pulpa. En gammal fyllning kan vara trasig och skyddar inte längre tanden mot bakterieangrepp eller så måste man göra tanden stabil inför fastsättning av krona.

Så går rotfyllning till

Med hjälp av en fil, fäst på en långsamt roterande borr, rengör tandläkaren den skadade tandens rotkanal och tar bort bakterier och den skadade tandsubstansen. Även delar av pulpan avlägsnas, beroende på hur skadad den är. Rengöringen kan även utföras manuellt.

Oftast kan tandläkaren fylla roten med en gång, men beroende på hur många kanaler det är som ska fyllas och var tanden sitter, kan det ta olika lång tid. Ibland är det inte möjligt att både rengöra och fylla kanalen vid samma besök, då får man en tillfällig fyllning eller bakteriedödande vätska på den skadade tanden i väntan på rotfyllningen.

Man använder sig av gummimaterialet guttaperka för att fylla roten och förseglar sedan med tandcement för att undvika att bakterier tränger in i roten.

För att inte utsätta tanden för allt för stora påfrestningar är det vanligt att man slipar ner tanden något, och i vissa fall skyddar tanden med hjälp av en krona eller en vanlig fyllning ovanpå rotfyllningen.

Själva rotfyllningen gör inte ont, men att ta bort nerven och rengöra tanden kan göra ont. Även om pulpan är skadad kan ingreppet göra ont, och om det behövs kan man få bedövning.

Omedelbart efter rotfyllning är det vanligt att man känner sig öm i tanden och det kan hålla i sig upp till några dagar. Man kan då behöva ta värktabletter. Skulle smärtan vara mer långvarig ska man vända sig till sin tandläkare för uppföljning.

Genom att använda Vården.se godkänner du att vi använder cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Läs mer om cookies här.