Provtagning
Läkare i laboratorium gör test efter provtagning.

Provtagning

Du kan behöva lämna ett prov av många olika anledningar. Provtagning är ett sätt att samla in information om ditt hälsoläge.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder provtagning där det passar dig.

Snabba fakta om Provtagning

Om provtagning
  • Provtagning är en av nycklarna till att kunna ställa diagnos och inleda behandling.
  • Provtagning innebär oftast blodprov, vävnadsprov eller urinprov.
Vad är provtagning?

Provtagning är ett sätt att samla in information om ditt hälsoläge. Läs mer.

Vad är provtagning?

Du kan behöva lämna ett prov av många olika anledningar. Provtagning är ofta nödvändigt för att man ska kunna fastställa orsaken till symtom du har och hur du ska behandlas. Prover kan också ge svar på frågor om ditt allmänna hälsoläge.

Provtagning brukar ha två delar. Först lämnar du ett prov i form av till exempel blod, cellvävnad eller urin och sedan analyseras provet. Vanligtvis letar man efter något specifikt utifrån en misstanke om vad du har drabbats av. Ett blodprov kan ge svar på många olika frågor genom att man tittar efter flera markörer.

Vilka provtagningar gör man?

Här är exempel på olika typer av prov som kan ligga till grund för en diagnos eller som behövs för att man ska kunna ta reda på hur god din hälsa är:

  • blodprov
  • vävnadsprov
  • cellprov
  • urin– och avföringsprov.

Vad visar en provtagning?

Att ta prover är en viktig del av en helt normal hälsokontroll. Provtagning kan även ge svar på ett mycket stort antal frågor, som om du har antikroppar mot en viss sjukdom eller om det finns kemiska markörer som tyder på att du håller på att utveckla en viss typ av besvär. Cellprover visar på avvikelser som kan utvecklas till cancer. Regelbunden provtagning är därför ett mycket bra sätt att upptäcka problem i tid.

Så går provtagning till

Metod

Hur det går till att ta ett prov beror på vad det är för data man vill få fram. I många fall räcker det med att lämna ett blodprov som sedan analyseras på ett labb. Hur mycket blod som behövs påverkar hur mycket blod du lämnar och vilken metod man använder.

För cell- och vävnadsprover handlar det om olika tillvägagångssätt beroende på vad det är för information som behövs. Provtagningen kan ta olika lång tid och kännas olika mycket beroende på vad som ska göras. Prover kan till exempel behöva tas från benmärgen, livmodertappen, levern, ryggvätskan eller prostatan. Beroende på ingreppets natur ges lämplig smärtlindring.

Förutom att lämna prover gör man ofta en kroppsundersökning och mätningar av till exempel EKG, hjärnans aktivitet eller ditt blodtryck. Provtagning brukar alltså vara en del av en mer omfattande insamling av data om ditt tillstånd. Informationen behövs för att man ska kunna ställa en riktig diagnos och påbörja rätt behandling.

Innan provtagning

Du får en kallelse inför en provtagning med information om eventuella förhållningsregler. Vissa mediciner bör tas efter provtagningen och inte strax innan. Stark fysisk ansträngning just innan provet kan också påverka resultatet.

Vid vilka prover ska man vara fastande?

Det finns flera olika prover som kräver att du inte ätit eller druckit en viss tid innan provet. Här är några exempel på provtagningar som kräver att du fastar för att man inte ska få ett missvisande resultat:

  • Prov som mäter dina nivåer av blodsocker.
  • Mätning av ditt kolesterolvärde.
  • Mätning av triglycerider.
  • Kontroller av dina nivåer av gallsyra.

Får man dricka vatten eller kaffe inför en provtagning?

Det finns prover som det inte är någon mening med att göra om du druckit nära inpå provet. Kaffe är en stark stimulant som kan påverka vissa testresultat. Det ska framgå av den kallelse du fått vad som gäller kring detta.

Efter provtagning

Om ett provsvar skulle visa att du lider av en allvarlig sjukdom får du i regel besked direkt av ansvarig läkare eller sjuksköterska. Hur lång tid det tar att få svar kan variera mellan allt ifrån några timmar till flera veckor. Vissa provsvar kan du kolla upp själv online. Provtagning för covid-19 är ett exempel på när du kan få ett riktigt snabbt resultat. Du kan också behöva lämna flera prover vid olika tillfällen vid en provtagning. Så kan det till exempel vara vid misstänkt diabetes.

Vissa prover kan innebära milda besvär efter själva provtagningen. Ett ryggmärgsvätskeprov kan till exempel ge huvudvärk efteråt.

Vad kostar provtagning?

Du betalar ingenting utöver normala patientavgifter för provtagning, så länge det inte görs i privat regi. Då varierar priserna för provtagning utifrån vad det är för prov du gör.

Fördelar med provtagning

  • Provtagning kan ge den information som krävs för att en diagnos ska kunna ställas.
  • Prover kan visa ditt allmänna hälsoläge.
  • Genom att ta prover regelbundet kan många sjukdomar upptäckas tidigt.

Nackdelar med provtagning

  • Provtagning kan göra lite ont och behöva upprepas.

Vem kan hjälpa dig med provtagning?

Kan provtagning utföras av nätläkare?

En nätläkare kan rekommendera vilka prover du behöver ta, utifrån din beskrivning av dina symtom. Om det behövs kan en nätläkare också hjälpa dig att tolka provsvar.

Publicerad:
24 augusti 2023 kl 15:26
Uppdaterad:
24 augusti 2023 kl 15:26
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor: