Läkarbesök ortoped
Doktor håller upp en röntgenbild på en fot

Läkarbesök ortoped

En ortoped är en legitimerad läkare som har valt att specialisera sig på ortopedi, alltså kroppens skelett, muskler och leder.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder läkarbesök ortoped där det passar dig.

Boka tid för läkarbesök ortoped

Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Capio Sports Medicine i Umeå
Besök hos ortoped
Umeå
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg
Capio Sports Medicine i Umeå
Besök hos ortoped
Umeå
Gothia Handkirurgi
Läkarbesök hos specialist i handkirurgi
Vasastaden, Göteborg

Snabba fakta om Läkarbesök ortoped

Vad gör en ortoped?

Ortopeden är en legitimerad läkare som är expert inom ortopedi, det vill säga olika besvär och sjukdomar i skelett, muskler och leder. Läs mer.

Vad gör en ortoped?

En ortoped är en legitimerad läkare som har specialiserat sig inom ortopedisk kirurgi. Det betyder att man är expert på att diagnostisera och behandla olika typer av sjukdomar och besvär rörelseapparaten, det vill säga i skelett, muskler och leder.

Vad kan en ortoped hjälpa till med?

Ortopeden kan hjälpa dig som har en sjukdom eller besvär i någon del av rörelseapparaten.

Det kan till exempel handla om att få behandling för en medfödd sjukdom, såsom skolios eller reumatism. Du kan också få hjälp för besvär från till exempel en olycka eller arbetsskada.

De allra flesta tillstånd som orsakar smärta eller besvär i kroppens leder, muskler eller skelett kan behandlas av en allmänläkare eller fysioterapeut. Men om de inte har hjälpt dig kan du behöva besöka en ortoped för diagnos och behandling.

Ortopeden kan till exempel hjälpa dig med

  • olika former av artros
  • korsbandsskada
  • meniskskada
  • hallux valgus
  • hammartå
  • plattfot
  • smärta i höft
  • karpaltunnelsyndrom
  • vikingasjuka
  • handledsbesvär
  • frozen shoulder.

Vilka metoder använder sig en ortoped av?

Ortopeden använder sig av flera olika behandlingsmetoder, och det är ortopedens uppgift att hitta den som passar bäst i ditt fall. Många gånger kan smärta i kroppen behandlas utan operation, men ibland behövs ett kirurgiskt ingrepp för att uppnå bästa resultat.

Vad har en ortoped för utbildning?

För att bli ortoped behöver man först gå läkarprogrammet på universitet för att få en legitimation av Socialstyrelsen. Därefter kan man välja att studera vidare och specialisera sig på ortopedi.

Skillnad mellan ortoped och ortopedtekniker

Även om ortopeden och ortopedteknikern arbetar inom samma område, finns det några viktiga skillnader. Den främsta skillnaden mellan en ortoped och ortopedtekniker är att de har gått två olika utbildningar. Ortopeden har gått läkarprogrammet under 6 år på universitetet, och har sedan valt att specialisera sig på ortopedi. Ortopedteknikern har istället utbildat sig på en yrkeshögskola under två år för att få kunskaper och färdigheter för att tillverka hjälpmedel till funktionsnedsatta.

Arbetsuppgifterna för ortopeder och ortopedtekniker skiljer sig också åt. Ortopeden diagnostiserar och behandlar sjukdomar genom till exempel kirurgi, medan ortopedteknikern arbetar för att fram praktiska hjälpmedel och material.

Vad kostar det att gå till ortopeden?

Kostnaden för att gå till en ortoped skiljer sig beroende på om du går till en ortoped som är ansluten till regionen, eller om du väljer att vända dig till en privat ortopedmottagning.

Vad kostar det att gå till en ortoped som är ansluten till regionen?

Om du söker vård hos en ortoped som är ansluten till regionen gäller den vanliga patientavgiften för specialistvård. Patientavgiften brukar ligga på cirka 200 kr om du har remiss, men kan skilja sig något mellan de olika regionerna. Har du inte remiss brukar kostnaden vara cirka 400 kr. Om du har högkostnadsskydd är besöket hos ortopeden gratis.

Vad kostar det att gå till en privat ortopedmottagning?

Om du väljer att gå till en privat ortopedmottagning behöver du själv betala hela kostnaden. Priserna kan skilja sig mycket mellan de olika mottagningarna, men det vanliga spannet är mellan 600 – 3000 kr.

Ibland kan vissa behandlingar hos privata ortopedmottagningar finansieras av regionen, och det betyder då att du får betala den vanliga patientavgiften.

När ska man gå till en ortoped?

Om du eller ditt barn har en medfödd sjukdom som påverkar kroppens muskler, leder eller skelett kan du kontakta en ortoped för att få hjälp med behandling. Det kan också vara bra att vända sig till en ortoped om du har råkat ut för en olycka eller en arbetsskada som orsakar besvär i kroppens rörelseapparat.

Så bokar du tid hos en ortoped

Det finns tre olika sätt för att boka tid hos en ortoped:

1. Med remiss från vårdcentralen. Din läkare skriver då en remiss till ortopedmottagningen, som sedan bokar in dig för ett första besök.

2.Om du vill komma till en ortoped utan att behöva gå via vårdcentralen kan du ofta skicka in en egenremiss som beskriver dina symtom. Personalen på ortopedmottagningen gör då en bedömning och erbjuder dig en tid utifrån dina besvär

3. På egen hand, hos en helt privat vårdgivare. Då behöver du inte någon remiss utan kan direkt boka tid hos mottagningen du vill gå till. Här kan det vara bra att jämföra olika mottagningar, eftersom du får stå för hela kostnaden för besöket själv och priserna kan variera mycket mellan mottagningar.

Publicerad:
20 december 2022 kl 10:55
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:28
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!