Korsbandsoperation
Person som hukar och håller i sitt knä med båda händerna

Korsbandsoperation

Om du råkar ut för en kraftig vridning av knät kan du få en så kallad korsbandsskada. Då kan du behöva en korsbandsoperation.

Hitta vårdgivare Hitta vårdgivare

Sök efter vårdgivare som erbjuder korsbandsoperation där det passar dig.

Snabba fakta om Korsbandsoperation

Pris

Du betalar vanligtvis den vanliga patientavgiften.

Viktiga länkar
Vad är en korsbandsoperation?

Om du råkar ut för en kraftig vridning av knät kan du få en så kallad korsbandsskada. Då kan du behöva en korsbandsoperation. Läs mer.

Vad är en korsbandsoperation?

I knäleden finns det en typ av ledband som kallas för korsband. Det finns ett främre och ett bakre korsband och de har till uppgift att hålla knät stabiliserat och skydda det, särskilt mot vridningar. Men om du råkar ut för en kraftig vridning av knät kan du få en så kallad korsbandsskada. Det innebär att korsbandet går av helt eller delvis. Oftast handlar det om att man gjort en rörelse där man vridit kroppen hastigt, samtidigt som foten fastnar i underlaget.

De allra flesta som drabbas får en främre korsbandsskada, men du kan även få skador på det bakre korsbandet.

Om du råkar ut för en korsbandsskada kan en behandling vara en korsbandsoperation. Det kan vara aktuellt inom några veckor efter skadan eller senare, beroende på hur fysioterapin går. Ibland väljer läkaren att operera direkt efter en skada.

Så går korsbandsoperation till

Du kan behöva en operation om du har skadat det främre korsbandet. Det gäller främst om du utför idrotter som belastar knät mycket. Ett nytt korsband görs med hjälp av en sena från ditt ben.

Metod

Innan operationen får du antingen lokalbedövning, ryggbedövning eller sövning med narkos och antibiotika direkt in i blodet. Under operationen känner du inget om du får ryggbedövning eller narkos. Får du lokalbedövning kan man i vissa fall känna att du blir opererad, men det gör inte ont. Känner du att det är obehagligt kan du få lugnande läkemedel.

Ditt knä tvättas med bakteriedödande spritlösning. Läkaren börjar med att ta ut senan som ska transplanteras. Skulle det vara knäskålssenan görs ett snitt på framsidan av knäleden. Är det senan från lårets baksida görs ett snitt på på underbenets insida.

Sedan görs ett operationssnitt på framsidan av knät och där förs artroskopet in. Det görs sedan ett till snitt för att kunna föra in små instrument. Det gamla korsbandet och möjliga ärrbildningar tas bort. Därefter borrar man ett hål från framsidan av underbenet och in i knäleden och ett annat hål från leden och upp i lårbenet där det nya korsbandet fästs.

Det nya korsbandet skruvas fast i lårbenet. Det spänns upp och fästs i underbenet med en skruv.

Sedan sköljs knäleden ur noga och du får lokalbedövningsmedel in i leden. I vissa fall får en dränageslang sitta kvar för att leda bort blödningen. Den sitter kvar i två till tre timmar.

Innan korsbandsoperation

Natten innan operationsdagen ska du inte äta, dricka, röka eller snusa. Du ska duscha av kroppen med en speciell tvål på kvällen innan och på morgonen samma dag som operationen. Detta för att undvika infektioner i samband med operationen.

När du kommer till sjukhuset träffar du läkaren som kommer operera dig. Läkaren kommer berätta hur operationen kommer att gå till och du kan ställa frågor. Läkaren gör en vanlig kroppsundersökning och undersöker knät på som opereras.

Efter undersökningen får du byta om till sjukhuskläder och lägga dig i en säng innan de tar in dig till operationsavdelningen. Du får då smärtstillande medicin.

Det är väldigt viktigt att helt utesluta tobak både före och efter operationen. Detta gör att såren läker snabbare och att blodcirkulationen samt konditionen förbättras så att du kan återhämta dig snabbare.

Helst ska du sluat röka helt men om det inte går så bör du undvika det i åtta, men minst fyra veckor före operationen. Samma sak gäller efter operationen. Du kan läsa mer i vår guide om att sluta röka.

Du bör också undvika alkohol fyra veckor före och efter operationen.

Efter korsbandsoperation

Efter en korsbandsoperation får du stanna på sjukhuset för observation. Det får du göra för att bedövningen ska släppa och för att läkaren ska se till att du inte börjar blöda. Vanligtvis får du åka hem samma dag. Du bör dock inte köra bil själv eftersom du kan vara medtagen och trött efter operationen.

Innan du lämnar sjukhuset får du prata med läkaren och en fysioterapeut. Du kommer att få ett träningsprogram och råd om hur du ska träna de närmsta dagarna efter operationen. Du får belasta benet direkt efter operationen men de första veckorna ska du gå med kryckor. När du tränar för hårt kan ditt knä svullna upp.

En fysioterapeut kommer hjälpa till så att du kommer igång med din rehabilitering. Den brukar börja fyra till sex dagar efter operationen. Under den första tiden går du till en mottagning två till tre gånger i veckan. Allt eftersom du blir bättre och starkare i knäleden klarar du allt mer träning på egen hand.

De flesta är sjukskrivna under den första tiden efter operationen. Om du har kontorsarbete kan du gå tillbaka till jobbet efter cirka två veckor. Du kan bli sjukskriven upp till två månader om du har ett tungt arbete.

Vanligtvis går du på återbesök hos läkaren en eller två gånger efter operationen. Första gången efter cirka sex veckor. Läkaren kontrollerar då att rörligheten kommit tillbaka. Den andra gången är i slutet av rehabiliteringen, vanligtvis efter ungefär nio månader. Då får du diskutera med läkaren om och i så fall hur du ska återuppta ditt idrottande.

Vad kostar korsbandsoperation?

Du betalar vanligtvis den vanliga patientavgiften för en korsbandsoperation.

Fördelar med korsbandsoperation

  • Du får ett nytt korsband.
  • Du kan använda ditt ben som vanligt utan smärta.

Nackdelar med korsbandsoperation

  • Det kan bli dyrt om kliniken inte är kopplad till landstingsavtalet.
  • Det är viktigt att hitta en klinik som är legitimerad för att säkerställa säker vård.

Vem kan hjälpa dig med korsbandsoperation?

Kan korsbandsoperation utföras av nätläkare?

Korsbandsoperation kan inte utföras av nätläkare.

Publicerad:
21 december 2022 kl 13:54
Uppdaterad:
18 juli 2023 kl 10:23
Författare:
Faktagranskad av:

Vården.se strävar alltid efter att visa upp korrekt information i våra guider. Den här guiden har inte granskats av legitimerad vårdpersonal ännu. Faktan har däremot tagits från noga utvalda källor som presenteras nedan.

Är du legitimerad vårdpersonal och önskar faktagranska denna guide åt Vården.se? Fyll i dina kontaktuppgifter här så hör vi av oss till dig!

Källor:

1177

Vården.se (Korsbensskada)

sabii.nu