Ofrivillig barnlöshet i Stockholm

När ett par har försökt att få barn under ett års tid utan att lyckas kallas det inom sjukvården för infertilitet eller ofrivillig barnlöshet.

Efter ett års försök bör man kontakta sjukvården för att få råd och eventuellt påbörja en utredning. Här på Vården.se kan du få tips om vart du ska vända dig.

Läs mer

Vem?
Ofrivillig barnlöshet
Vad?
Behandling
Var?
Stockholm
Fritextsök
Öppettider

BokningstypSortera på
Visa på karta
Mottagningar (4)
Digital vårdgivare (0)

Viktigt att tänka på med tanke på coronaviruset (covid-19)

Många vårdgivare har fortfarande öppet som vanligt, men du ska stanna hemma om du känner av symtom som snuva, halsont, hosta eller feber. På så sätt kan vi tillsammans hjälpas åt att minska smittspridningen. Hör av dig direkt till din vårdgivare om du behöver boka om din tid eller om du är osäker på vad som gäller hos just dem.

(31)
Öppet måndag från 08:30

von Uexküll Gynekologmottagning

Östermalmsgatan 47, Stockholm
(15)
Öppet måndag från 08:00

Kvinnohälsan Söder

Önskehemsgatan 22, Högdalens Läkarhus, Bandhagen
(15)
Öppet måndag från 08:00

GynStockholm, S:t Göran

Friskvårdsvägen 1, Stockholm
Öppet måndag från 09:00

EGV Klinika

Fruängsgången 2, Hägersten

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Ofrivillig barnlöshet i Stockholm

Chansen att bli gravid om man har samlag precis under ägglossningen är cirka 40 procent hos en 15-åring, 30 procent hos en 25-åring och 20 procent hos en 35-åring. Åtta av tio par som har oskyddat sex två till tre gånger i veckan blir gravida inom ett år. För att bli gravid måste man ha samlag i samband med kvinnans ägglossning. Ägglossningen inträffar ungefär 12 till 16 dagar innan första dagen i nästa menstruations. Mannens spermier kan leva upp till en vecka i livmodern. Vill man bli gravid är det därför bra att ha samlag redan innan ägglossningsdagen, spermierna överlever längre och kan vänta in ägget. När ägglossningen sedan sker är spermierna redan där och redo att befrukta ägget. Man säger att största chansen att bli gravid är från tre dagar innan, till ett par dagar efter kvinnans ägglossning. Det kan vara svårt att veta exakt när man har ägglossning men att regelbundet ha samlag två till tre gånger i veckan ökar chanserna.

Vad kostar en utredning och behandling för ofrivillig barnlöshet?

Utredning kring ofrivillig barnlöshet som sker inom landstinget täcks av högkostnadsskyddet, det betyder att ni betalar patientavgiften hos specialistläkaren vid varje besök upp till en viss nivå, därefter är besöken kostnadsfria i ett år räknat från det första besöket. Det tillkommer kostnader för läkemedel men även där finns ett högkostnadsskydd, man behöver inte betala mer än 1800 kronor under ett år.

Om man väljer att göra en utredning och behandling inom den privata vården är väntetiderna ofta kortare men kostnaden högre. Kostnaden för en fertilitets-utredning och provrörsbefruktning på en privatklinik är mellan 15 000 och 30 000 kronor. Remisskravet för att få påbörja en utredning eller behandling är olika på olika kliniker och i olika landsting.

IVF innebär provrörsbefruktning

IVF är en förkortning av in vitro fertilisering som betyder provrörsbefruktning. Det innebär att man befruktar kvinnans ägg med mannens spermier utanför kvinnans kropp, i ett laboratorium.

Att man inte lyckas bli gravid kan ha många olika orsaker. Infertilitet drabbar både män och kvinnor i lika stor omfattning. I 30 % av fallen beror det på kvinnan, i 30 % på mannen och i 30 % på båda – i resterande fall hittas ingen orsak. Alla IVF-behandlingar föregås av en grundlig utredning för att behandlingen ska ha så gott resultat som möjligt. Ålder, framförallt kvinnans, är en betydande faktor, därför finns det vissa regler kring just åldern för att få genomgå en statligt finansierad IVF-behandling. Inom den offentliga vården måste både mannen och kvinnan var över 18 år och kvinnan måste vara under 40 år under alla behandlingstillfällen. Mannen ska vara under 56 år. Inom den privata vården är ålderskraven ofta lite annorlunda och olika på olika kliniker. Väntetiden för att påbörja en IVF-behandling i Stockholms läns landsting är cirka 12-18 månader, väntetiderna varierar dock mellan olika landsting.

I Sverige är det 30-35 % av kvinnorna som blivit gravida efter en IVF-behandling, efter tre-fyra behandlingar är det 60-75 % av kvinnorna som är gravida.

Hur går IVF till?

Under en IVF-behandling finns det sex steg som man går igenom:

Steg 1 – Utredning
För att lyckas med behandlingen måste den föregås av en noggrann utredning. Paret får träffa en gynekolog och ni har en muntlig genomgång om bland annat: sjukdomar och medicineringar, eventuellt tidigare graviditeter, ägglossningar och hur länge ni försök att bli med barn. Kvinnan undersöks gynekologiskt och mannen får lämna spermaprov. Man får lämna blodprov för att undersöka om det finns hormonrubbningar som kan störa fertiliteten. Allt detta sker sällan vid ett och samma tillfälle, en utredning kan ta några månader att genomföra. När man har fått resultat på alla undersökningar och prover har man en diskussion om en individuellt anpassad behandlingsplan.

Steg 2 – Hormonstimulering
För att stimulera bildningen av äggblåsor hos kvinnan behandlas hon med hormoner. För att undvika en för tidig spontan ägglossning dämpar man först kvinnans naturliga hormonutsöndring med hjälp av mediciner. Hormonstimuleringen gör man för att optimera äggblåsorna innan de ska tas ut för IVF-behandlingen, den så kallade ägguttagningen.

Steg 3 – Ägguttagning
När äggen är mogna tas de ut från äggstockarna genom att man tömmer dem på dess innehåll med hjälp av en liten kateter. Ingreppet går fort, det tar omkring tio minuter och man tar ut cirka tio ägg. Kvinnan kan vara sövd eller ha fått lugnande medel för att undvika obehag, det varierar på olika kliniker. Mannen får vara med under ingreppet. Innan paret lämnar kliniken ska mannen ha lämnat spermier. Spermierna får sedan göra ett ”swim-up” test. Det innebär att de får simma från spermielösningen genom en näringslösning i ett provrör. I denna del finns då de mest vital spermierna.

Steg 4 – Befruktning
200 000 av swim-up spermierna tillsätts varje ägg som ligger i en näringslösning. Man låter spermierna själva simma till och in i ägget men om spermiekvalitén är nedsatt kan de behöva hjälp på traven och man gör då en microinjektion (ICSI) vilket innebär att man med en väldigt liten spruta för spermien in i ägget. Dagen efter kontrolleras att äggen har blivit befruktade och att en celldelning påbörjats. Mellan 50-70 % av äggen blir befruktade.

Steg 5 – Återföring
Efter två dagar väljs det bästa ägget, som nu kallas embryo, ut för att återföras in i kvinnans livmoder. Proceduren är inte smärtsam, den tar cirka tio minuter och utförs som en vanlig gynundersökning. De embryon som inte används vid denna återföring men har tillräckligt god kvalité kan frysas in i max fem år för att användas för eventuell framtida återföring.

Steg 6 – Väntan
Dag 18 efter återföringen kan kvinnan göra ett graviditetstest. Vid positivt resultat gör man en ultraljudsundersökning ca fem veckor efter återföringen. Om graviditet uteblir kan man sällan säga vad det beror på. Ibland gör man vissa justeringar till exempel av hormondosen inför nästa försök. Chansen att bli gravid är lika stor varje gång och efter tre behandlingar är det cirka 70 % av de behandlade paren som fått barn.

Vilka arbetar på en IVF-klinik?

På IVF-kliniker arbetar många yrkeskategorier. Bland annat gynekologer, som är läkare med specialistutbildning inom obstetrik och gynekologi, sjuksköterskor, barnmorskor, som är specialistutbildade sjuksköterskor, undersköterskor, psykologer och embryologer som arbetar på laboratoriet.