Vad är muntorrhet?
Muntorrhet innebär att du har för lite saliv i munnen, vilket kan orsaka obehag och skada tänderna.
Vilka är vanliga symptom på muntorrhet?
Symptom inkluderar svårigheter att äta, prata, sova och en försämring av smaksinnet.
Vad orsakar muntorrhet?
Orsaker inkluderar biverkningar av läkemedel, uttorkning, stress och vitaminbrist.
Kan vitaminbrist orsaka muntorrhet?
Ja, brist på vitamin B12 eller järn kan påverka salivproduktionen och orsaka muntorrhet.
Hur kan jag lindra muntorrhet?
Du kan använda salivstimulerande produkter som tuggummi, halstabletter, munspray eller skölja munnen med vatten.
Kan jag köpa behandlingar för muntorrhet receptfritt?
Ja, det finns receptfria produkter på apoteket som kan hjälpa till att lindra muntorrhet.
När behöver jag söka vård för muntorrhet?
Om du har återkommande besvär med muntorrhet bör du kontakta läkare, tandläkare eller tandhygienist.
Hur påverkar muntorrhet min tandhälsa?
Muntorrhet kan öka risken för karies och tandköttsinflammation, varför regelbunden tandvård är viktigt.
Vad ska jag göra om jag upplever muntorrhet på natten?
Ha ett glas vatten vid sängen och överväg att använda fästtabletter som sprider fukt i munnen under natten.
Vilka läkemedel kan orsaka muntorrhet?
Vissa läkemedel mot psykiska besvär eller om du tar flera olika mediciner kan leda till muntorrhet.
Finns det huskurer mot muntorrhet?
Att skölja munnen med vatten regelbundet och äta mat som kräver tuggmotstånd kan stimulera salivproduktionen.
Varför är saliv viktigt för munhälsan?
Saliv skyddar tänderna mot karies och infektioner genom att neutralisera syror och rengöra munnen.
Vad kostar en tandhygienistbehandling?
En tandhygienistbehandling kostar mellan 500 och 955 kr, oftast runt 730 kr.
Hur ofta bör jag använda fluortandkräm för att skydda mot muntorrhet?
Användning av fluortandkräm och munskölj med 0,2% natriumfluorid rekommenderas regelbundet för bästa skydd.
Kan stress orsaka muntorrhet?
Ja, stress kan påverka salivproduktionen och därmed leda till muntorrhet.