Migrän

Migrän är en form av akut sprängande huvudvärk. Den kommer som anfall som för det mesta varar under ett halvt till ett dygn. Man blir sämre om man rör på huvudet eller anstränger sig. Det kan vara mycket besvärligt att ha migrän men de allra flesta migränanfall är helt ofarliga.

Läs mer

Vem?
Yrkeskategori
Vad?
Migrän
Var?
Ort
Fritextsök
Öppettider

BokningstypA - H

I - R

Sortera på
Visa på karta
Mottagningar (9)
Digital vårdgivare (0)

Tyvärr finns inga digitala vårdgivare på den sökning du gjorde.

Migrän

Symptom på migrän

För vissa personer kommer huvudvärken helt plötsligt medan andra får symptom som förvarnar om att den är på väg. Symptom kan vara vad man kallar aura, vilket kan innebära att man får sämre känsel, sämre tal eller så kan det innebära synfenomen. Synfenomen kan vara att man får ett tomt hål i synfältet, blixtar, flimmer, eller att man ser dubbelt. Andra symptom på förkänningar är humörsvängningar, en allmän olustkänsla i kroppen, att man mår illa och får problem med magen. Händer eller fötter kan svullna, man kan bli trött, få spänningar och ont i nacken. För en del personer kommer förkänningarna genom att de känner sig upprymda, klartänkta och alerta.

Symptomen när huvudvärken väl kommer brukar vara en intensiv och svår värk i huvudet, som kan kännas pulserande, dunkande eller borrande. För vissa blir den mer måttlig, och det kan hända att den varierar i intensitet. Migränen kan antingen komma i ena sidan av huvudet eller vid ett av ögonen, eller på båda sidorna. Den blir sämre av att man rör sig eller anstränger sig, och det är vanligt att man blir känslig för ljus, ljud och dofter. Man kan må illa och kräkas, bli trött samt få koncentrationssvårigheter.

Att söka vård

Är det första gången man får en huvudvärk man tror kan vara migrän ska man kontakta vården för att genomgå en undersökning och bedömning. Man ska söka vård om migränanfallet sitter kvar i fler dygn eller om det kommer symptom som man inte känner igen från tidigare migränattacker.