Vad är mensvärk?
Mensvärk är smärta som uppkommer i samband med mens och kan kännas i nedre magen, ryggen, låren och ljumskarna.
Vilka typer av mensvärk finns det?
Det finns primär mensvärk, som är vanlig och försvinner efter några dagar, och sekundär dysmenorré, som är svårare och kan bero på andra diagnoser som endometrios.
Vad är endometrios?
Endometrios är en tillstånd där livmoderslemhinnan växer utanför livmodern och kan orsaka svår mensvärk.
Vilka symtom är vanliga vid mensvärk?
Vanliga symtom inkluderar smärta i nedre mage, rygg, lår och ljumskar, samt diarré, illamående och huvudvärk.
Hur kan jag lindra mensvärk?
Du kan använda värmedynor, ta varma bad, motionera eller prova receptfria läkemedel som ibuprofen.
Kan yoga hjälpa mot mensvärk?
Ja, yoga kan hjälpa genom att slappna av musklerna och därmed lindra smärtan.
Vad är TENS-behandling?
TENS är en metod där svag ström appliceras via plattor på huden för att lindra smärta under behandlingen.
Hur påverkar prostaglandiner mensvärk?
Prostaglandiner är hormonliknande ämnen som frigörs under mens och kan öka sammandragningarna i livmodern, vilket ökar smärtan.
När bör jag söka vård för mensvärk?
Du bör se en läkare om din mensvärk är mycket smärtsam, håller i sig länge eller om du fått mensvärk plötsligt utan tidigare besvär.
Kan preventivmedel lindra svår mensvärk?
Ja, preventivmedel som p-piller kan ibland rekommenderas för att lindra svår mensvärk.
Kan jag använda naproxen för mensvärk?
Ja, naproxen är ett receptfritt läkemedel som kan lindra mensvärk om det tas enligt anvisningarna.
Vad är sekundär dysmenorré?
Sekundär dysmenorré är svår mensvärk orsakad av underliggande tillstånd som endometrios eller cystor.
Vilka vårdgivare kan hjälpa vid svår mensvärk?
Vårdcentralen, gynekologen eller barnmorskan kan hjälpa till att bedöma och behandla svår mensvärk.
Var kan jag hitta mer information om behandlingar?
På Vården.se kan du läsa mer om behandlingar som TENS och olika typer av preventivmedel.
Hur lång tid ska mensvärk normalt vara?
Vanlig mensvärk försvinner oftast efter ett par dagar, men svår mensvärk kan hålla i sig längre och behöver ibland utredas.